Čađ zagađuje grad

Z. RAJIĆ

22. 04. 2017. u 13:30

Tri prijave ekološkog pokreta protiv vrbaske fabrike "Vital". Žalbe žitelja naselja Mađaršor i Vinogradi zbog gareži

Чађ загађује град

Prijave protiv uljare zbog zagađenja, Foto Z. R.

EKOLOŠKI pokret Vrbasa podneo je tri prijave protiv Fabrike ulja i biljnih masti "Vital" zbog zagađenja iz dimnjaka ove industrije. Prema navodima predsednika EPV Ratka Đurđevca, "Vital" je ovog meseca danima uzastopno prekrivao grad oblacima gustog dima i krupne, lepljive čađi. Prijave su predate opštinskoj i pokrajinskoj inspekciji za zaštitu životne sredine i vrbaskom odeljenju Prekršajnog suda u Novom Sadu.

Stanovnici gradskih naselja Mađaršor i Vinogradi, koji su najbliži "Vitalu", ističu da od dima iz ove fabrike ne mogu normalno da žive.

- Svi u kraju kašljemo, posebno deca, koju zbog otežanog disanja moramo da vodimo kod lekara. Garež se lepi na opran veš u dvorištima, a ulazi i u kuće. Čađ pada i na povrće i ostale namirnice na pijaci. Uz sve to, trpimo užasan smrad koji se širi od dima - opisuje žitelj Mađaršora, ne želeći da kaže ime.

On ističe da problem traje već godinama, pa je nekoliko stotina ljudi iz ovog dela grada ranije pisalo peticiju opštinskim vlastima, ali nije bilo adekvatnog odgovora.

Vrbašani se pribojavaju da je dim iz uljare otrovan.

- Nemam saznanja šta "Vital" loži, ali ono što je evidentno, to je da fabrička energana nije ispravna. Očigledno ne funkcionišu "cikloni", prečistači koji bi trebalo da zadrže krupne nečistoće u dimnjaku. Dokaz je to što sa dimom izlazi i ogromna količina krupne gareži. To je takođe i znak da nema dovoljno kiseonika za potpuno sagorevanje, što upućuje na nedostatak tehnološke discipline - ističe Đurđevac.

On napominje da se u EU zabranjuje izgradnja visokih fabričkih dimnjaka upravo zato da bi se sprečilo zagađenje, jer dim koji se oseti u krugu preduzeća tera rukovodstvo da se pridržava ekoloških propisa.

Đurđevac naglašava da veliku odgovornost za zagađenje snose inspekcije, kao i sama lokalna samouprava.

- Opštinska i pokrajinska inspekcija, uprkos dugogodišnjem "terorisanju" Vrbašana štetnim gasovima, ne obaveštavaju građane o kvalitetu vazduha koji udišu - rekao je Đurđevac.


"PRETERANA BUKA"

OPŠTINSKA inspekcija je po prijavi EPV posetila "Vital", nakon čega je dim prestao. Ekolozi upozoravaju da se sličan "sled" događao i ranije, i da je uljara posle nedelju dana, "kad se prašina malo slegne", nastavljala po starom. U "Vitalu" kažu da je dim bio posledica regularne proizvodnje i da je oko toga napravljena preterana buka.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

ekologija

22.04.2017. 14:26

Ove vrste ekoloških zagađenja su jedna vrdta biznisa!!! Ovo je jednostavno rešiti ali treba ZNATI KAKO? Treba uložiti malo novca i 100% se može sprečiti zagađenje!!! Nije u pitanju Vrbas ima mnogo gradova kao i termoelektrane koje su najveći zagađivači ekologije, koja prouzrokuje mnoge teške bolesti!!! Privatnici i država nisu zainteresovani za rešenje problema!!! Davam državi besplatno projekte ali ne žele ni da se jave!!!