Batine zbog reketiranja ili letaka?

Z. RAJIĆ

13. 04. 2017. u 10:10

Šta se krije iza napada na Đorđa Grujića, poverenika SNS u Nadalju, uoči predsedničkih izbora. Grujić: Pokušao sam da srušim lokalnu garnituru sa vlasti

Батине због рекетирања или летака?

Đorđe Grujić,Protestni skup podrške povereniku SNS na trgu u centru Srbobrana Foto: L. PARAČKI

ĐORĐE Grujić, predsednik Saveta MZ Nadalj i poverenik MO SNS, pretučen je na ulici u selu. Prva vest je glasila da su napadači nepoznate osobe, ali se u međuvremenu ispostavilo da je reč o unutarstranačkom obračunu. Kako je Grujić saopštio policiji, njega je sa trojicom pomagača pretukao Todor Šimpraga (SNS), član Opštinskog veća zaduženog za sport i omladinu.

Poverenik je prebijen krajem marta, uoči predsedničkih izbora, a mesec dana ranije, kriminalističkoj policiji PU Novi Sad prijavio je reketiranje za koje je optužio Nebojšu Nedeljkovića, člana opštinskog Veća, i Neška Čestića, predsednika SO Srbobran.

Sve je počelo tako što je Grujić, kao predsednik Udruženja građana "Prvi srpski olimpijac - Momčilo Tapavica" na konkursu "Zajednici zajedno" kompanije NIS, dobio 1.310.000 dinara za uređenje fitnes igrališta u centru Nadalja. U to vreme Grujić je bio zaposlen u firmi "MB soja gold", čiji je vlasnik Nebojša Nedeljković.

- Kada je novac legao na račun udruženja, Nebojša me je sreo u krugu firme i obratio se sledećim rečima: "Proverio sam, sredstva su ti uplaćena, mojih je 280.000 dinara, a za ostalo me ne interesuje" - uneta je Grujićeva izjava u policijski zapisnik, koji je predočio medijima.

U narednom periodu obavio je više razgovora sa Nedeljkovićem i predsednikom opštine, koji su mu stalno ukazivali da je njegovo udruženje novac dobilo zahvaljujući njima. Policiji je izjavio da ne želi da učestvuje "u toj prljavoj raboti". Ranije je kritikovao rad opštinskog rukovodstva, navodeći da je "Srbobran posle Deliblata najsiromašnija opština, a troše se milioni na klizalište, na kojem nema nikoga". Klizalište je, inače, zimus bilo postavljeno na trgu u Srbobranu na inicijativu Todora Šimprage.

U želji da bude sklonjena s vlasti lokalna garnitura, Grujić je, po sopstvenim rečima, u Nadalju počeo da deli letke sa pozivom da meštani 2. aprila ne glasaju za kandidata SNS za predsednika države. Na tom poslu presreli su ga oko 22.30 Šimpraga "i još trojica".

- Šimpraga me je iz zaleta udario nogom u grudi, a onda su me tukli šipkama i šutirali. Bio sam u bolnici u Vrbasu i na snimanjima u Novom Sadu. Imam hematome po celom telu i istegnuće grudnog pršljena. Niko iz stranke nije zvao da pita kako mi je - ističe Grujić.

Zbog prebijanja oca četvoro male dece, bio je organizovan protest izpred zgrade SO, na kojem je govorila i njegova majka. Učesnici skupa podneli su zahtev za smenu Todora Šimprage i zatražili od čelnika lokalne vlasti objašnjenje za političko batinanje, kojeg, kako su naveli, nikad dosad nije bilo u srbobranskoj opštini.


"NISAM TO JA"

U NASTOJANJU da čujemo i drugu stranu, pokušali smo da stupimo u kontakt sa Todorom Šimpragom, pozivom na mobilne telefone dobijene od njegovih poznanika i stranačkih kolega. Na jednom od brojeva sagovornik je prvo potvrdio identitet, a kad je čuo da je poziv od novinara, rekao je da je greška. Na drugom broju isti glas je odgovorio: "Nisam to ja!"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije