POSLE INSPEKCIJE: Učitelji najavili tužbe zbog novčanih kazni

Z. RAŠIĆ

11. 04. 2017. u 15:03

ПОСЛЕ ИНСПЕКЦИЈЕ: Учитељи најавили тужбе због новчаних казни

Sedmoro kažnjenih učitelja žalilo se na izrečenu meru / Foto: Zorana Rašić

Školski odbor odbio žalbe prosvetara OŠ "Radoje Domanović" iz Paraćina. Bune se protiv novčanih kazni koje su usledile posle nalaza inspekcije

Iako je sedmoro učitelja paraćinske OŠ "Radoje Domanović" kažnjeno po nalogu republičke prosvetne inspekcije zbog nepravilnosti u ocenjivanju i neprijavljivanja propusta, ovi prosvetni radnici i dalje tvrde da su nepravedno sankcionisani.

Svi su napisali žalbe na rešenje o disciplinskoj meri koje je donela direktorka.

- Školski odbor je po njihovim prigovorima već zasedao - kaže sadašnja direktorka Dragana Veljković, precizirajući da je šest prigovora odbijeno, dok je jedan vraćen na ponovno razmatranje jer je konstatovano da u dnevniku koji je pregledao učitelj Aleksandar Jovanović nije ni bilo nepravilnosti.

- Republička prosvetna inspekcija je konstatovala da su prvaci pogrešno ocenjivani godinama. Ja sam to morala da vratim u zakonske okvire, a ovi prosvetni radnici disciplinski su kažnjeni po nalogu prosvetnih inspektora - objašnjava Veljkovićeva.

Podsetimo, sedmoro učitelja organizovalo je konferenciju za novinare tvrdeći da je protiv njih nepravedno vođen postupak jer je reč o učenicima koji tokom prošle školske godine nisu ni dolazili u školu. O tome su, ističu, redovno obaveštavali nastavna i odeljenjska veća, a reč je o đacima romske nacionalnosti. Kažnjeni takođe tvrde da je disciplinski postupak protiv njih pokrenut tek 2. decembra prošle godine, što je zakašnjenje od tri meseca.

- Nas sedmoro ima ukupno 200 godina radnog staža i četrdesetak izvedenih generacija, a sada će nam tri meseca odbijati od plate po 20 odsto. Jednog od nas je Školski odbor oslobodio optužbe, iako je radio isti posao. Zašto, to ne znamo ni mi ni on. To se zove selektivna pravda - tvrde učiteljice Jelena Jevtić, Snežana Bogdanović i Slobodanka Đikić.

Ko je u pravu, odlučiće sud, jer su kažnjeni učitelji već angažovali advokata.


DVE GRUPE KAŽNjENIH

Pravni zastupnik ovih prosvetnih radnika Momir Stanisavljević kaže da će ovaj slučaj biti na sudu kada bude dobio odluke Školskog odbora.

- U pitanju su dve grupe kažnjenih. U prvoj su učitelji koji su pregledali dnevnike, a za koje direktorka smatra da nisu taj posao obavili kako treba, dok su u drugoj grupi oni koji su određeni broj učenika ostavili da ponovo pohađaju prvi razred. Smatram da nisu ni mogli da donesu drugačiju odluku jer deca od upisa nijedan dan nisu bila u školi - kaže Stanisavljević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije