Oranice uskoro na licitaciji

Z. GRUMIĆ

10. 04. 2017. u 13:11

Оранице ускоро на лицитацији

Foto N.Živanović

U Novom Sadu ponuđeno 3.118 hektara ratarima, stočarima i povrtarima. Očekuje se prihod veći od 22 miliona dinara

POLJOPRIVREDNI proizvođači na području Novog Sada imaće priliku da u ovoj godini uzmu u zakup ukupno 3.118 hektara vrlo kvalitetnog državnog poljoprivrednog zemljišta, pošto je Skupština grada u petak dala "zeleno svetlo" odgovarajućem programu.

Grad raspolaže sa više od 46.300 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta, od čega je čak 95 odsto prve do četvrte klase. Od tih ukupnih površina u državnoj svojini je 5.796 hektara.

- Po osnovu prava prečeg zakupa, za poljoprivrednike koji se bave stočarstvom predviđena su 652 hektara, dok će ratari i povrtari na predstojećoj licitaciji imati na raspolaganju ukupno 1.500 hektara - kaže za Novosti" Milorad Radojević, član Gradskog veća zadužen za privredu.

Po osnovu prava korišćenja poljoprivrednog zemljišta bez plaćanja naknade planirano je da u zakup ode 851 hektar. Te oranice su namenjene Poljoprivrednoj stanici, Poljoprivrednoj školi u Futogu, Naučnom institutu za veterinarstvo i drugim ustanovama.

Radojević napominje da je nešto više od 500 hektara državnog zemljišta već u zakupu, na osnovu ugovora zaključenih za ovu i iduću godinu, kao i da ovim programom nije obuhvaćeno više od 2.000 hektara utrina i drugog zemljišta slabijeg kvaliteta.

Prosečne površine za nadmetanje poljoprivrednika iznose oko 16 hektara, a od zakupa se očekuje prihod veći od 22 miliona dinara. Kako je predviđeno zakonskim propisima, prihod se raspoređuje tako da gradu pripadne 40 odsto, a ostatak se ravnomerno raspoređuje za republički i pokrajinski budžet.


POLJOREDARI

GODIŠNJIM programom je predviđeno da se za uređenje i opremanje poljoredarske službe na području grada Novog Sada izdvoji 12,7 miliona dinara. - Ove sedmice će biti raspisana javna nabavka za opremu te službe, kako bi poljoredari što pre mogli da budu na terenu - kaže Radojević.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije