Lopovi pali za 15 minuta

Lj. P.

30. 03. 2017. u 09:01

Broj razbojništava u Novom Sadu smanjen gotovo za trećinu. Dvojica državljana Crne Gore uhvaćeni sa replikom "berete"

Лопови пали за 15 минута

Slobodan Drmanac, Foto: Lj. P.

KADA mi je policija, samo petnaestak minuta posle pokušaja razbojništva u menjačnici, javila da su uhapsili dvojicu osumnjičenih, nisam mogao da verujem. Njihovom brzom pronalaženju značajno je pomoglo i to što su radnice uspele da ih detaljno opišu, iako je u njih bio uperen pištolj, za koji se kasnije ispostavilo da je samo replika.

To saznajemo od Branimira Nikolića, vlasnika menjačnice "Gaga" u Ulici Futoški put, koju su dvojica maskiranih fantomkama pokušali da opljačkaju u ponedeljak oko 14 časova.

- U menjačnicu su ušli maskirani i tražili novac, ali su radnice odmah pritisnule "panik taster", pa sam hitno pozvao policiju - prepričava nam Nikolić. - Razbojnici su uspeli da se presvuku, dok su bežali, ali su ipak brzo pronađeni u jednom ugostiteljskom objektu i uhapšeni.

Kod njih je nađena garderoba, hirurške rukavice i pištolj, replika italijanske "berete". Ispostavilo se da su prethodnu noć prešli granicu i u Novi Sad došli s namerom da čine razbojništva.

Potvrđujući da je ovo samo jedna u nizu efikasnih akcija novosadske policije, Slobodan Drmanac, v. d. šefa Odseka za suzbijanje opšteg kriminaliteta, ističe da je od početka godine broj razbojništava smanjen za 30 odsto, a da je za 60 odsto povećan broj rasvetljenih krivičnih dela. Najviše razbojništava se dogodi u gradu, čak 70 odsto.

- Primenjujemo od prošle godine vrlo dobar način rada na suzbijanju krivičnih dela, sa elementima nasilja, a to je da mladi operativci u civilu budu 24 sata prisutni na kritičnim mestima - objašnjava Drmanac.

Na Detelinari, u Ulici Stevana Kasapinovića, na jednom gradilištu operativci su pronašli S. M. (31) za kojim je bila raspisana centralna poternica, zbog izdržavanje zatvorske kazne za razbojništva. Pokušavši da pobegne, napao je dvojicu policajaca, ali je savladan i vraćen u zatvor, a sledi mu i krivična prijava zbog ometanja službenog lica.

Naš sagovornik ističe da su na meti razbojnika, uglavnom, prodavnice u manje prometnim ulicama, pa stoga apeluje na njihove vlasnike da se zaštite video-nadzorom i alarmom.


OSUMNjIČEN ZA 22 RAZBOJNIŠTVA

HAPŠENjEM M. A. pre dva meseca, rasvetljena je serija razbojništava u Novom Sadu. Ovaj tridesetšestogodišnjak, sa prebivalištem u Užicu, osumnjičen je za 22 razbojništva počinjena od 16. novembra 2015. do 13. januara ove godine. Tereti se da je, preteći nožem, otimao novac u prodavnicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije