Maštu i znanje pretvorili u stvarnost

M. LUKOVIĆ

19. 03. 2017. u 08:10

Peti festival nauke u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji okupio darovite đake iz više gradova Srbije i inostranstva

Машту и знање претворили у стварност

Uroš Parezanović iz Kragujevca i Dragan Mićić iz Požege,Foto: M. Luković

KROZ igru ulaze u svet nauke. Svoje ideje, projekte, eksperimente predstavilo je više od 600 darovitih učenika srednjih škola iz više gradova Srbije i inostranstva, na Petom festivalu nauke u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

Nosioci ovog projekta pod nazivom "Daj(t)e se na znanje" su đaci Prve kragujevačke gimnazije, pridružili su im se daroviti učenici iz Beograda, Novog Sada, Čačka, Zaječara,Požege, kao i mladi talenti iz Republike Srpske i Bugarske.

- Naš cilj je popularizacija nauke, da kroz zanimljive eksperimente približimo nauku mladima, ali i svima onima koje zanimaju najnovija naučna dostignuća koja mi predstavljamo na svoj način - pojašnjava Renata Aleksić, učenica Prve kragujevačke gimnazije, članica Medija tima festivala.

Priča da je to u potpunosti uspelo jer je festival i ono što su prikazali talentovani srednjoškolci posetilo više od tri hiljade ljudi. Od najmlađih, dece iz vrtića i osnovaca, do penzionera.

Festival je bio u znaku petice. Daroviti đaci nižu samo petice u svojim đačkim knjižicama, peti put zaredom se održava ova manifestacija, radili su eksperimente na pet zadatih tema - knjiga, čovek i zdrav život, stanovanje, oscilacije i boje.

A kako "svira" voće različitih boja i oblika, prikazali su u svom eskperimentu učenici Gimnazije "Sveti Sava" iz Požege.

Voće koje "svira",Foto: M. Luković

- Svaka voćka daje različit ton bubnjeva na računaru. Dovoljno je da je dodirnete i čujete različite zvuke - kaže Dragan Mićić, đak ove gimnazije.

NJegov kolega Uroš Parezanović iz Kragujevca dodaje da se, eto, i voćke mogu upotrebiti kao muzički instrumenti.

Jabuke, pomorandže povezane su žicama sa računarom. Uz pomoć skromnih materijala, plastičnih flaša, dioda, starog motora, Dunja Prokić, učenica Prve kragujevačke gimnazije, predstavlja obnovljive izvore energije.

- Vetrenjaču, koja radi bez zastoja, uradila sam sa drugaricom Jelenom Marinković - priča Dunja.

Joka Stojanović sa svojim drugarima demonstrira vizuelno prikazivanje zvučnog talasa. Osnovni materijali su im plinska boca na koju je prikačena metalna cev i membrana. Muzika sa računara "diktira" dotok plina i pritisak u cevi. Tako je zvučni talas vidljiv.

Foto: M. Luković

ROBOTIKA

Posetioce je zanimala i robotika, informacione tehnologije. Talentovani đaci su strpljivo objašnjavali šta je šta i kakve su prednosti i mogućnosti najnovijih naučnih dostignuća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije