TREĆU godinu zaredom, opština Negotin uručila je jednokratnu pomoć majkama koje su svoju porodicu tokom prošle godine - pored već rođeno dvoje ili više dece - uvećale za još jedno. Uz novčani ček od po 10.000 dinara, svaka od 27 ovih majki dobila je i - cveće.

- Verujemo da je to najmanje što kao lokalna samouprava možemo da učinimo, ali smo svesni i da je iznos isuviše mali, mada je činjenica da se od nečeg mora početi. Nadam se da će, u dogovoru sa Centrom za socijalni rad i organima lokalne samouprave, ovakvih akcija biti još više, s obzirom na to da već osećamo nedostatak mališana - kaže predsednik opštine u Negotinu Vladimir Veličković.

Ovdašnja opština - u okviru dela Odluke o finansijskoj podršci porodici - osim ove, isplaćuje i jednokratnu novčanu pomoć za novorođenče, pa tako porodilja za prvo dete dobija 30.000, za drugo 35.000, za treće i četvrto 40.000, za dvojke 70.000, a za trojke 100.000 dinara. Nezaposlenim porodiljama, a lane ih je bilo 23, tokom 12 meseci se isplaćuje materinski dodatak za treće i svako naredno dete u iznosu od po 5.000 dinara. Svako treće i naredno dete još ima pravo na besplatan boravak u vrtiću. To trenutno koristi 50 mališana, a opština godišnje za te namene izdvaja 1,8 miliona dinara. Na kraju, sa po 100.000 dinara se pomaže i porodicama bez dece koje se opredele za vantelesnu oplodnju, a takvih zahteva je samo u prošloj godini bilo sedam.

- Trećem i svakom narednom detetu u porodici je omogućen besplatan boravak u našoj predškolskoj ustanovi. Za osnovce koji su treće dete u porodici obezbedili smo besplatnu užinu, a majke koje ne rade dobijaju roditeljski dodatak od 5.000 dinara - zaključuje Veličković, napominjući još jednom da se radi o prvim podsticajima.