ZIMA SE NE PREDAJE: Kod Sjenice metar snega!

E. V. N.

13. 03. 2017. u 10:42

ЗИМА СЕ НЕ ПРЕДАЈЕ: Код Сјенице метар снега!

Foto Goran Šljivić

Padavine u višim predelima ipak nisu zadale muke meštanima. Stanovnici ovih krajeva navikli na "baba martu"

Da se zima ne predaje, pokazalo se danas širom Srbije, najviše na deonici od Ivanjice ka Sjenici, odnosno na pravcu od Odvraćenice do Preko brda, gde su snežni nanosi pored puta bili i do metar visine. Ali nije bilo neprohodnih puteva.

Iako su planine bile pokrivene snegom, “baba Marta” nije izazvala veće probleme ni meštanima ni putarima. Stučnjaci uveravaju da razloga za bojazan nemaju ni poljoprivrednici, pogotovo malinari, jer padavine, tvrde, ne mogu da ugroze rod.

IVANjICA - Sneg koji je danas prekrio više predele na Goliji, Javoru i Mučnju nije iznenadio tamošnje žitelje. Kažu da su na “babu Martu”, koja ume da u ovo doba godine “pokaže zube”, odavno navikli i da, sem težeg odvijanja saobraćaja na putevima, nemaju većih nevolja.

Najviše su strahovali proizvođači, najbrojniji u ivanjičkom kraju, čiji malinjaci su se preko noći našli pod snegom. Na mladim izdancima primetili su izmrzline, što će, kako dodaju, uticati na ovogodišnji rod. S druge strane, stručnjaci Instituta za voćarstvo u Čačku kažu da razloga za brigu nema.

- Vegetacija je u stanju mirovanja i sneg nema nikakve negativne posledice po malinu, posebno zato što je pao u predelima više nadmorske visine - rekao nam je dr Milan Lukić, direktor Instituta.

NOVA VAROŠ - PRIJEPOLjE: Padavine u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši nisu napravile veće probleme putarima. Najviše snega bilo je u višim predelima Zlatara i Murtenice - oko pola metra. Svi putni pravci prvog i drugog reda bili su danas prohodni u ove tri opštine.

- Snega nema na magistralnim i međunarodnim putnim pravcima prvog B reda koji vode od Nove Varoši prema Aljinovićima, zatim prema granicama ka Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini - kaže Fuad Rovčanin, poslovođa za održavanje puteva u preduzeću “Putevi”.

Iz novovaroške lokalne samouprave ističu da je problema bilo u selima Bela Reka i Jasenovo. Rukovodilac Odeljenja za investicije opštinske uprave Nova Varoš Dejan Grbić naglašava da su ova dva kritična putna pravca čišćena traktorima i vozama.

Da poljoprivrednici nemaju razloga za brigu, poručio je i Ifet Hamzić, šef stručne službe za poljoprivredu u opštini Prijepolje.

- Ovo samo može da bude povoljno za sve poljoprivredne proizvođače, da se zemlja natopi dovoljnom količinom vlage i da se dodatno uspori vegetacija kako bi se sprečilo rano cvetanje - zaključuje Hamzić.

PEŠTER, GOLIJA, KOPAONIK - U dolinama Ibra, Deževske reke i Raške, proleće “kasni”, pa je zasejana tek pokoja leja luka, a na voću još nije krenula vegetacija, pa nema ni štete od snega.

U noći između nedelje i ponedeljka na Pešteru je napadalo desetak santimetara snega, koji je danas posle podne počeo da se topi. Zbog vetra i snežnih nanosa, bilo je manjih problema na regionalnom putu Sjenica - Ivanjica, kojim se saobraćaj odvijao otežano.

Kolovozi su očišćeni i nije bilo zastoja, ali su i dalje na ovoj i svim drugim saobraćajnicama preko Peštera, Golije i Javora potrebne kompletna zimska oprema i oprezna vožnja.

- Sneg nam ne stvara nikakve probleme. Bilo je godina kada smo danima ostajali zavejani i u aprilu. Zasada imamo stočne hrane, radujemo se proleću i lepšim danima, kada će stoka moći na ispašu - ističe Enver Dacić, stočar iz Bioca kod Karajukića Bunara.

Sneg je provejavao i u Deževskoj dolini, i u kotlinama Raške i Ibra, ali se nije održao niti je napravio neku štetu na usevima i voću. Štete nema ni u plastenicima, jer nije bilo ni mraza.

- U odnosu na Šumadiju i druge delove Srbije, gde preko Vardarske i Moravske kotline stižu toplije struje, proleće kod nas kasni bar mesec. Tek je poneko zasejao leju luka, a voće, srećom, još nije krenulo... Bolje je da potraju hladni dani kako se ne bi izmamile voćke da porane a da ih potom mraz, kao lani, u aprilu uništi - ističe Dragomir Jovanović, poljoprivrednik iz okoline Raške.

SKIJAŠI

Novi sneg obradovao je skijaše na Kopaoniku, gde je debljina snežnog pokrivača oko pola metra. U našem najpoznatijem ski-centru sezona je u punom jeku, a ako ne bude naglog otopljenja snega skijanja će biti i u aprilu. Turistički radnici su zadovoljni, jer su hoteli uglavnom puni gostiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Лапонија

14.03.2017. 08:19

А јел овуда иде траса новог ауто-пута за Црну Гору?!