Evri od svake parcele

Z. RAJIĆ

13. 03. 2017. u 08:21

Cveta biznis u industrijskoj zoni Odžaka, slobodni placevi izdaju se paorima u zakup. "Magna siting" i "Grajner" otvaraju nove pogone, a "Standard-gas" uvećava posao

Еври од сваке парцеле

Širenje industrijskih pogona preče od arende Foto: Z. R.

TRI velike kompanije "pustile su korenje" u industrijskoj zoni u Odžacima, a u očekivanju da stignu novi investitori, lokalna samouprava je odlučila da građevinsko zemljište na ovom terenu izda u zakup za poljoprivrednu proizvodnju i ispašu domaćih životinja.

Kanadsko-nemačka kompanija "Magna siting", koja proizvodi presvlake za automobilska sedišta, gradi u Odžacima još jedno postrojenje (na 6.100 kvadratnih metara), s namerom da zaposli novih 550 radnika. "Magna", koja je pogon u Odžacima podigla 2013. godine na 4.300 kvadrata, dosad je zaposlila bezmalo 1.000 radnika.

- Potpuno smo opremili industrijsku zonu (putevima, strujom, vodom i gasom) kako bi investitori imali najbolje uslove za poslovanje u našoj sredini. Na konkursu Pokrajinskog sekretarijata dobili smo nedavno 4,27 miliona dinara, ili 80 odsto od potrebnih 5,34 miliona da bismo izgradili kanalizaciju u Železničkoj ulici prema radnoj zoni, oko koje ćemo napraviti i kružni tok sa dva ulaza - ističe Dušan Marijan, čelnik Privremenog organa opštine i njen donedavni predsednik.

Novi pogon u radnoj zoni u Odžacima izgradila je i austrijska kompanija "Grajner pekidžing". Od 2012. godine, kad je preuzela pogon za proizvodnju plastične ambalaže "Hipolplast" u okviru Hemijske industrije "Hipol" u Odžacima, firma "Grajner" je četvorostruko unapredila poslovanje i čak pet puta uvećala broj radnika s početnih 40.

Novosadska kompanija "Standard-gas" je 2012. došla u Odžake kao trgovac tečnim naftnim gasom, a danas je u novoizgrađenoj fabrici sa više od stotinu radnika u industrijskoj zoni licencirani proizvođač naftnih derivata. Proizvodnja i distribucija se obavljaju u Slobodnoj carinskoj zoni Apatin - ogranku u Odžacima.

- Kao firma orijentisana na izvoz, lagodnije poslujemo u režimu Slobodne zone. Mnogo lakše i brže manipulišemo sa sirovinama i finalnim proizvodima. Takođe, drugačije je organizovan sistem obaveznih plaćanja državi - rekao je direktor "Standard-gasa" Leko Široka.

Lokalna vlast je u industrijskoj zoni snizila cenu građevinskog zemljišta radi dovođenja investitora, a ono koje nije zaposednuto ponudila je u zakup poljoprivrednicima.

- Izdali smo 22 hektara i 55 ari preduzeću "Lenije" iz Pivnica za ratarsku proizvodnju. Ugovor važi do kraja oktobra ove godine i za to vreme bi od zakupa trebalo da ostvarimo zaradu od milion dinara. Ugovor se u slučaju dolaska investitora može raskinuti, a zakupac će, ako do tada nije skinuo letinu, biti obeštećen - kaže Petar Smišek, član Komisije za davanje u zakup građevinskog zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju.

PUT ZA LAKŠE ZAPOŠLjAVANjE

PREDSEDNIK Privremenog organa najavio je da će uskoro početi rekonstrukcija puta Bački Gračac - Kruščić sa odžačke strane. Deo od 900 metara ovog potpuno uništenog puta između susednih sela je na svojoj teritoriji prošle godine sanirala kulska opština.

- Izgradićemo 3.300 metara ove saobraćajnice, što će, između ostalog, omogućiti i da se ljudi iz Kruščića i Ruskog Krstura, iz opštine Kula, zaposle u "Magni", jer će imati mnogo bližu vezu sa Odžacima - naglasio je Marijan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije