PREDAJA finansijskih izveštaja u zakonskom roku, do 28. februara, i ove godine stvorila mnogobrojne probleme za više od 40.000 računovođa u Srbiji.

- Agencija za privredne registre (APR) nastavlja višegodišnju praksu da pred predaju finansijskih izveštaja menja svoj aplikacioni sistem. Krajem januara su ponovo, bez ikakve najave, uveli novu aplikaciju "neksu" - kaže predsednik Udruženja računovođa Miodrag Perić.

A, svaka promena sistema za računovođe predstavlja dodatni trošak, jer onaj ko nije imao barem operativni sistem "Vindouz 7" morao je da kupi novi računar i novi program, koji će podržati aplikaciju.

- Sajt APR se kasno stavlja u upotrebu za predaju završnih računa. Lakše bi nam bilo da je u funkciji od januara, a on nikada ne radi pre 1. februara. Zbog pritiska i problema koje doživljavamo, koleginica iz Novog Sada je 27. februara, usled iscrpljenosti i stresa, završila na infuziji u Hitnoj pomoći - kaže računovođa iz Niša Jasmina Kostić.

Da je situacija u manjim sredinama još teža, potvrđuje i njen kolega Saša Nikolić iz Aleksinca. Tvrdi, tokom februara je radio i po 17 sati dnevno jer su otkazivali elektronski sertifikati, a sajt APR prečesto "padao", pa se ispostavilo da najteži posao knjigovođa uopšte nema veze sa računovodstvom, već sa tehnikom i programiranjem...

- Knjigovodstvom se bavim 27 godina i nikada nije bilo teže uraditi i predati završni račun. Čak i kada nije bilo kompjutera, kada smo sve radili ručno, bilo nam je lakše i manje stresno - tvrdi Aleksandar Jovanović iz Pirota, dok Vjekoslava Avramović iz Beograda smatra da je problem u tome što sertifikaciona tela nisu usaglasila svoje programe.

Kaže, morala je da nabavi četiri računara, sa četiri različita programa, kako bi mogla da radi. Da nije tako učinila, sertifikati bi međusobno isključivali jedni druge i "obarali" programe...

PREDSEDNIK Miodrag Perić,foto M.Petković

- Za uspešnu predaju finansijskih izveštaja postalo je obavezno da angažujemo programera koji svoj rad naplaćuje 40 evra po satu, a mi poslovne knjige vodimo i za 30 evra mesečno - zaključuje predsednik Udruženja računovođa Miodrag Perić, sluteći da će i u januaru 2018. biti "nadogradnje tehničke infrastrukture".


APSURD

RAČUNOVOĐAMA je zakonima nametnut veoma veliki broj obaveza, pa moraju da popunjavaju čitav set obrazaca, napomena i izveštaja. Bilans stanja je ranije imao 50, a sada čak 156 pozicija, dok je bilans uspeha imao 34, a sada 71 poziciju - iako se u svim zemljama EU izveštaj o stanju popunjava na jednom listu, sa 26 do najviše 36 pozicija.