Senzori dižu prinose

N. SUBOTIĆ

11. 03. 2017. u 12:20

Novosadski institut "Biosens" uvodi Srbiju u Četvrtu industrijsku revoluciju. Projekat "Antares" uvodi informacione tehnologije u poljoprivredu

Сензори дижу приносе

Buduća zgrada "Biosensa", Foto D. Dozet

SRPSKI poljoprivrednici uskoro će na raspolaganju imati moćno oruđe u borbi za efikasniji rad, a takođe i bolje, zdravije i veće prinose. Stručnjaci novosadskog Instituta "Biosens", osnovanog upravo da bi povezao informacione tehnologije i poljoprivredu, kao trenutno najperspektivnije delatnosti u Srbiji, uveliko su angažovani na ovim pitanjima, a posao će im umnogome biti olakšan izgradnjom nove poslovne zgrade, sa nizom najsavremenijih laboratorija, koja bi trebalo da počne da "niče" za najviše pola godine.

Institut "Biosens", podsećamo, dobio je, na konkursu EU "Horizot 2020", kao najbolje plasirani među 200 renomiranih naučnih institucija iz cele Evrope, ukupno 14 miliona evra, a isto toliko je investirala i Vlada Srbije, kako bi razvio projekat "Antares", čiji je cilj upravo implementacija IT u poljoprivredi.

- Deo novca, koji smo, za ovaj projekat dobili iz EU, biće utrošen upravo na zapošljavanje mladih naučnika, kojih će biti 150, tako da će institut imati ukupno 200 istraživača - zadovoljna je dr Vesna Crnojević Bengin, koordinator projekta "Antares". - Već sada, na našem institutu najviše se koristi engleski jezik, jer imamo gotovo četvrtinu stručnjaka iz inostranstva, iz Francuske, Španije, Grčke, SAD... Verujem da će se broj saradnika iz inostranstva samo povećavati.

Drugi deo novca, koji je investirala Vlada Srbije, kako precizira naša sagovornica, biće utrošen na infrastrukturu, izgradnju i opremanje zgrade, u kojoj će institut poslovati.

- U planu je da podizanje zgrade počne za nekoliko meseci, pošto je idejni projekat već napravljen, a određeno je i mesto gde će se ona nalaziti - navodi Vesna Crnojević Bengin. - Nađeno joj je mesto u Univerzitetskom kampusu, uz šetalište, tako da će biti otvorena svim naučnim radnicima, pošto nam je glavni cilj da podstičemo interdisciplinarnost, a takođe i "običnim" ljudima, a pre svega najmlađima, kako bi se i oni upoznali sa naukom.

CENTAR ZA INOVACIJE SRBIJA će, kako predočava naša sagovornica, kroz projekat "Antares", postati centralna tačka u istraživanjima i inovacijama za ceo region, dok bi sam institut trebalo da postane vodeća evropska naučna ustanova u primenjenim i tržišno orijentisanim istraživanjima u oblasti poljoprivrede i ishrane.

U podizanje zgrade, koja će u potpunosti "pratiti" potrebe najsavremenijih naučnih laboratorija koje će se u njoj nalaziti, objašnjava Vesna Crnojević Bengin, biće utrošeno oko 4,5 miliona evra, dok će za savremenu naučnu opremu, poslednju reč tehnike, ne samo u Srbiji već i u svetu, biti utrošeno 9,5 miliona evra.

- Poznato je da je informacija nafta savremenog društva, pa će nam zato glavna istraživanja, a samim tim i laboratorije, biti usmerene na osmišljavanje senzora koji bi trebalo da daju precizne podatke o svim parametrima od značaja za poljoprivredu, kako iz zemljišta, tako i iz vazduha, a i sa same biljke - naglašava Vesna Crnojević Bengin. - Naravno, ti senzori su samo početak, jer će sledeća grupa laboratorija biti usmerena upravo na obradu tih podataka, kako bi se došlo do novih saznanja i informacija značajnih za krajnjeg korisnika, optimalnih rešenja i unapređenja, a cilj treće grupe laboratorija biće upravo njihovo sprovođenje u praksi, kako bi se povećala efikasnost i održivost poljoprivrede...

Vesna Crnojević Bengin Foto Institut "Biosens"

Sve ovo, jasna je naša sagovornica, podrazumeva da se nauka u najvećoj meri približi privredi, odnosno, u ovom slučaju, poljoprivredi, jer su obe ove grane, odnosno, informacione tehnologije i poljoprivreda, označene kao najperspektivnije grane u Srbiji. Sinergija ove dve oblasti, samim tim, morala bi da dovede do značajnih rezultata.

KOD NOVOG SADA PRVA DEMO-FARMA

POLJOPRIVREDNICI će u dogledno vreme, kako najavljuje Vesna Crnojević Bengin, imati priliku i da se sa dostignućima instituta upoznaju na demo-farmama.

- Sigurno je da će prva biti u okolini Novog Sada, a u planu je da se druga nađe u južnoj Srbiji - ističe naša sagovornica. - Na taj način, moći ćemo da se bavimo specifičnostima poljoprivrede u svim krajevima naše zemlje, i da poljoprivrednicima pomognemo da odaberu najbolja tehnološka rešenja.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije