Neplatiše bolje prošle

Slobodan PAŠIĆ

07. 03. 2017. u 13:10

Zašto je u Zrenjaninu propao sistem objedinjene naplate komunalija. Bezmalo sva potraživanja SON su otpisana, a zastarevaju i nova iz ZONA

Неплатише боље прошле

Ponovo zasebno izdavanje računa

PODATAK da dugovanja građana nedavno ugašenoj Direkciji za izgradnju i uređenje grada, odnosno, njenom sistemu objedinjene naplate (SON), premašuju 500 miliona dinara, ne samo da je frapantan, već najbolje pokazuje haotičnost u naplati komunalnih usluga u Zrenjaninu.

Naslednik SON - JKP “Zrenjaninska objedinjena naplata”(ZONA), za svog kratkotrajnog jednogodišnjeg postojanja u 2016, od potrošača nije uspela da naplati astronomsku sumu od gotovo 100 miliona dinara! Ova potraživanja dovela su ozbiljno u pitanje komunalnu delatnost i skoro paralisala rad “Vodovoda i kanalizacije” i “Čistoće i zelenila”. Oni sada spas vide u sopstvenoj naplati usluga, a uhodavanje novog sistema počelo je s dosta muke i nepoznanica.

Posle decenijskog (ne)funkcionisanja, SON je ukinut 2015. a osnovana je ZONA. Međutim, kako pokazuje istraživanje “Novosti”, umesto efikasnije naplate, ono je, zapravo, savesne i uredne platiše dovelo u neravnopravan položaj, jer će oko 15.000 “zaboravnih” i onih koji nisu u mogućnosti da plaćaju račune, najverovatnije dobro proći, a većini će dug biti oprošten?!

U ZONA, koja je zvanično ukinuta, ali u praksi postoji i čiji je jedini zadatak da se stara o naplati dugova iz 2016. godine, to ne potvrđuju, ali i ne demantuju. Inače, skoro sva potraživanja SON iz ranijih godina već su otpisana... Počinju da zastarevaju i nova iz ZONA, jer u budžetu nema para za plaćanje troškova izvršitelja radi prinudne naplate...

Zanimljivo je da za vreme postojanja SON, ali i ZONA, nije bila ugovorena njihova naknada za pružanje usluga komunalnim preduzećima. Nisu bili regulisani ni troškovi postupka izvršenja i vođenja parnica, pa je sve išlo na teret gradskog budžeta. Nedorečenost su najbolje iskoristili nesavesni građani i tako profitirali od zastarevanja računa. Istovremeno, JP “Gradska toplana” sve vreme radilo je po svome i sama organizovalo naplatu usluga.

- Potraživanje se kreće danas između 6.000 i 12.000 dinara, a trošak koji treba unapred da se plati izvršitelju je 6.000 dinara - objašnjava Laslo Fuks, direktor ZONA, gde su pripremili oko 1.000 tužbi.

Zbog ove situacije, Skupština grada upravo je donela odluku da komunalna preduzeća iz sopstvenih sredstava organizuju prinudnu naplatu. Iz “Vodovoda i kanalizacije”, gde su se najviše zalagali na ukidanju ZONA i preuzimanje posla naplate, poručuju da na dužnike sigurno neće ići sa izvršiteljima.

- Učinićemo sve da dogovorom rešimo dug - kaže Ivan Dević, direktor “Vodovoda”, uveren da će naplata vode u sopstvenoj režiji procenat efikasnosti sa dosadašnjih 80, podići bar na 90 procenata.

Od Nove godine Zrenjaninci umesto jednog - objedinjenog, ponovo dobijaju odvojene komunalne račune. A, osim gubljenja vremena na šalterima i većeg troška zbog plaćanja nekoliko provizija, treba da očekuju novo rešenje gradskih poreznika i još jednu uplatnicu.

Posle ukidanja ZONA, naime, poreznici su preuzeli brigu o naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine, koja je bila jedna od stavki na objedinjenom računu. Ovaj, takozvani eko-dinar dosad je gradu donosio između 60-80 miliona dinara godišnje. Ostaje da se vidi kolika će biti efikasnost njegove naplate kroz rešenja poreznika, koja će se ispostavljati na godišnjem nivou.OLAKŠICE

POTRAŽIVANJA iz prošle i ranijih godina spremni smo da reprogramiramo i omogućimo potrošačima odloženo plaćanje - najavljuje Ivan Dević, direktor JKP “Vodovod”.

SKUP EKSPERIMENT

EKSPERIMENT sa osnivanjem ZONA koštao je Zrenjanin u 2016. više od 30 miliona dinara, a doneo katastrofalan rezultat. Neuspešni direktori Direkcije za izgradnju grada i ZONA pronašli su uhlebljenje u Gradskoj upravi. Troškovi ZONA u gašenju, koja je smeštena u obnovljenim prostorima u centru grada (sa jednim zaposlenim - direktorom) ove godine iznosiće 7,5 miliona dinara. Od toga, 1,2 miliona otići će na naknade predsedniku i zameniku nadzornog odbora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije