POŽAREVAC - Na području naselja Ljubičevo, gradonačelnik Požarevca proglasio je vanrednu situaciju, jer se kod jednog konja u ergeli pojavila zarazna bolest krpeljski encefalitis (TBEV), nakon čega je on uspavan. Veterinarska inspekcija naložila je javnom preduzeću „Ljubičevo", u čijem se sastavu nalazi ergela, da izdvoji obolele životinje, uvede obavezu korišćenja zaštitne opreme kod zaposlenih i zabrani kretanje konja van ergele i dovođenje novih grla.

- Naloženo je i da se redovno obavlja pranje i dezinfekcija štala i opreme, da se neškodljivo uklanja seno iz štala i da se izvrši deratizacija i dezinsekcija svih štala i površina na kojima borave konji. Ove mere sprovodiće zaposleni , veterinarska ambulanta, Veterinarski institut, kao i služba zoohigijene JKP “Komunalne službe” - navedeno je u saopštenju Informativne službe grada Požarevca.

Krpeljski encefalitis konja ozbiljna je zarazna bolest zajednička za ljude i životinje, ali se ne prenosi sa čoveka na čoveka ili životinje na čoveka već isključivo ujedom krpelja. Glavne kliničke karakteristike bolesti, čiji je uzročnik virus koji se prenosi krpeljima, jesu glavobolja, povraćanje, poremećaji svesti i fokalni neurološki znaci. Evropska unija je u septembru 2012. godine uvrstila ovu zaraznu bolest u listu naročito opasnih zaraznih bolesti koja podleže obaveznom prijavljivanju.

Inače, radi se o bolesti koja je prvi put dijagnostifikovana u Srbiji. JP “Ljubičevo” reagovalo je na vreme i odmah su odrađene analize krvi kod grla koja su imala simptome, o čemu su obaveštene nadležne službe. U slučaju uboda, krpelja treba se odmah obratiti medicinskoj ustanovi. Republika do sada nije područje Ljubičeva ugroženim ili zaraženim od krpeljskog encefalitisa.