Sele se zbog nesnosne buke

Z. GRUMIĆ

06. 03. 2017. u 12:31

Stanari u najužem centru ogorčeni zbog kršenja gradske odluke o radnom vremenu kafića. Policija podnela 241 zahtev za prekršajni postupak protiv vlasnika lokala

Селе се због несносне буке

STANOVNICI ulica u najužem centru grada godinama muče muku zbog preterane, povremeno i nepodnošljive buke iz pojedinih kafića, restorana i drugih lokala, koji često prekoračuju radno vreme, inače strogo propisano gradskom odlukom.

To je bio razlog zbog kojeg su se predstavnici Grupe građana iz ulica Laze Telečkog, Mite Ružića, Nikolajevske, Katoličke porte i još nekih ponovo obratili Komisiji za predstavke i predloge Skupštine grada, u nadi da će im konačno pomoći u rešavanju dugogodišnjih problema sa bukom.

- Mi stanari već desetak godina ukazujemo nadležnima na nepoštovanje gradske odluke o radnom vremenu lokala i kafića. Neki lokali u centru rade i do 4-5 sati ujutro i sve vreme puštaju preglasnu muziku. Od nesnosne buke ne možemo da spavamo i tome se već jednom mora stati na put - kaže ogorčeno Novosađanka, koja nije želela da se predstavi iz, kako reče, bezbednosnih razloga.

Najviše pritužbi stanari imaju na buku iz kafića u Laze Telečkog, koji, prema njihovim navodima, konstantno krše odluku o utvrđenom radnom vremenu.

- Obraćali smo se redovnoj i komunalnoj policiji, nadležnim institucijama, pa čak i kabinetu predsednika Republike i Vlade Srbije, ali ovaj veliki problem i dalje ostaje - dodaje anonimna sugrađanka, čije je ime poznato našoj redakciji, napominjući da je čak ponudila Gradu svoj stan na prodaju po realnoj ceni da bi se s porodicom preselila na mirniju lokaciju.

- Komšija u Nikolajevskoj ulici nedavno je pak prodao stan od 120 kvadrata u najužem gradskom jezgru za svega 48.000 evra, jer više nije mogao da izdrži da dve trećine godine živi u nesnosnoj buci, kao i mi.

Služba komunalne policije, u okviru svoje nadležnosti, inače, kontroliše poštovanje odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata i nad nesavesnim vlasnicima preduzima odgovarajuće zakonske mere.

Tokom prošle i prva dva meseca ove godine, zbog nepoštovanja gradske odluke, u 47 navrata komunalni policajci su izdali upozorenje, a 241 put podneli zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i još u 579 slučajeva izrekli novčane kazne i ispisali prekršajne naloge protiv gazda lokala.

Komunalna policija će i u narednom periodu pojačati kontrolu ugostiteljskih lokala.

OŠTRE KAZNE

NOVČANA kazna od 100.000 dinara izriče se privrednom društvu ili drugom pravnom licu, preduzetnik se kažnjava kaznom od 50.000, a odgovorno lice u pravnom licu sa 10.000 dinara.

VIKENDOM DUŽI RAD

PREMA gradskoj odluci, ugostiteljski objekti u stambenim zgradama mogu da rade najranije od 19 pa do 23 sata radnim danima i nedeljom, a petkom i subotom do jedan sat po ponoći. Na osnovu rešenja Gradske uprave za privredu, dva ugostiteljska objekta u Ulici Laze Telečkog stekla su uslov za produženo radno vreme, do tri sata posle ponoći.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

crno-beli svet

06.03.2017. 14:08

A vi sad opet olovke u ruke pa glasajte za canka i vucica i zalite se posle upravi za pecanje.

Koja Dinka

06.03.2017. 16:15

@crno-beli svet - Kad su nam mlade mobilisali u Otpor nismo ni osetili sta nam pripremaju.Sad su drugi krivi a oni sto su lupali u serpe oni nam nisu smetali...Eto ti ga na...