NOVI SAD - Potpisivanjem ugovora o sufnansiranju kojem su prisustvovali visoki predstavnici republičkih i pokrajinskih vlasti i EU, počeo je juče projekat povezivanja sektora informacionih tehnologija i poljoprivrede, nazvan "Antares", novosadskog Instituta "Biosens" u koji su Vlada Srbije i Evropska unija uložili po 14 miliona evra.

Igor Mirović, predsednik vlade AP Vojvodine je rekao da je "Biosens" postigao ogoroman uspeh, jer je u konkurenciji 200 najvećih univerziteta i instituta, kao što su Oksford i Kembridž, kao i institut "Maks Plank", uspeo da se plasira na prvo mesto, na konkursu EU.

- Za Vojvodinu, ključni sektori su upravo informacione tehnologije i poljoprivreda - naveo je Mirović. - Projakat "Antares" povezuje ova dva sektora. Savršeno je jasno koliko je značajan za nas.

Ana Brnabić, ministar državne uprave i lokalne samouprave, koja je prisustvovala kao predstavnik ministarskog saveta za IT sektor, istakla je kako Srbija "hvata priključak" u četvrtoj industrijskoj revoluciji.

- Ovaj projekat, uz ceo niz kompanija iz Srbije, koje su važna imena u IT sektoru u svetu, dokazuje da imamo mnogo da pokažemo - navela je Brnabićeva.

Majkl Devenport, ambasador EU je čestitajući na uspehu, ocenio kako je ovaj projekat značajan, ne samo za Srbiju, već i za EU.

- EU je uz "Biosens" od početka, a finansirali smo već 25 njihovih projekata - rekao je Devenport. - Ovaj projekat kruna je toga rada i biće pokretačka snaga za privredni rast i nova radna mesta.


SAVREMENA ZGRADA

Predstavljena je i maketa nove zgrade "Biosens" instituta, površine 6.200 kvadratnih metara, koja bi, kako je objasio dr Vladimir Crnojević, direktor instituta, trebalo da do maja 2019. bude sagrađena. U njenu izgradnju biće uloženo oko četiri miliona evra, dok će u istraživačku opremu biti uloženo još 10 miliona evra.