ŽITELjI romskog naselja u Bogojevu kod Odžaka pripremaju se za iseljavanje iz svojih sirotinjskih domova. Strategiju njihovog raseljavanja sačinili su Centar za unapređenje stanovanja socijalno ugroženih grupa (Hausing centar) iz Beograda i opština Odžaci. Predviđeno je da se za 34 porodice iz romskog naselja izgrade nove kuće u pet naselja u odžačkoj opštini. Nosioci akcije konkurisali su za finansiranje projekta "Održiva stambena rešenja i unapređenje infrastrukture u romskim naseljima", koji su raspisali EU i Ministarstvo finansija Srbije. Poduhvat je dobio zeleno svetlo u prvom krugu konkursa, pa se računa i na povoljan konačni ishod, koji će biti poznat 17. juna ove godine.

Proteklih dana Hausing centar je ispred Koordinacionog tela opštine Odžaci predstavio stanovnicima romskog naselja u Bogojevu potencijalne lokacije za raseljavanje. Prezentacija je održana u sali Mesne kancelarije u Bogojevu. Predstavnici Hausing centra objasnili su da projekat zbrinjavanja žitelja ovog naselja podrazumeva njihovo aktivno uključivanje u planiranje stambenih rešenja kroz konsultacije oko predloženih mesta za gradnju, razgovore o eventualnim poboljšanjima lokacija i informacije o pravima na korišćenje stanova u sistemu socijalnog stanovanja, o održavanju stambenog prostora i komunalnoj higijeni.

Romima iz neuslovnog naselja u Bogojevu ponuđene su lokacije za gradnju kuća u ovom selu, kao i u Bačkom Brestovcu, Bačkom Gračacu, Karavukovu i Laliću. Istaknuto je da svi placevi zadovoljavaju kriterijume za adekvatno stanovanje zbog dobrog pristupa zdravstvenim i socijalnim ustanovama, kao i školama. Sve parcele su u vlasništvu opštine, "pokrivene" su planskom dokumentacijom i na njima je odmah moguća gradnja. Kandidati za nove kuće pozvani su da tokom naredne dve sedmice obiđu predložene lokacije.

- Za gradnju kuća odabrano je 16 parcela u Bogojevu, po šest u Bačkom Brestovcu i Bačkom Gračacu, četiri u Karavukovu i dve u Laliću. Na četiri lokacije u Bogojevu biće izgrađene, jedna do druge, kuće za samce i porodice sa po dva člana, kao i za starija domaćinstva. U ostalim selima biće kuće sa okućnicama za porodice sa više članova, kako bi u ekonomskim dvorištima i baštama mogle da se bave nekom poljoprivrednom delatnošću - kaže Andrija Đurić, koordinator za romska pitanja u opštini Odžaci.

Romsko naselje u Bogojevu niklo je bez ikakvog plana 1965. godine na močvarnom zemljištu, kojem su stalno pretile poplave. U njemu živi 107 stanovnika, od kojih su 36 maloletna deca. Na tom terenu predviđeno je da se izgradi robno-transportni centar za Luku Bogojevo.


POMOĆ I ZA DERONjSKU "ČERGU"

ZA poboljšanje uslova stanovanja u romskim naseljima u odžačkoj opštini konkursom je namenjeno 9,5 miliona evra. Od tog novca trebalo bi da budu podignute nove kuće za žitelje romskog naselja u Bogojevu i da se izgradi pristupni i okolni put, atmosferska kanalizacija i ulična rasveta za naselje "Čerga" u Deronjama. Očekuje se da radovi za oba projekta krenu na leto, a morali bi da budu završeni za dve godine.