Popisano 12.607 divljih kuća

J. SIMIĆ

16. 02. 2017. u 07:07

U naseljima u okolini Novog Sada evidentirano još oko 2.600 bespravnih objekata. Popisivači trenutno u 27 mesnih zajednica dobili i pojačanje

Пописано 12.607 дивљих кућа

KOMISIJE pri Gradskoj upravi za inspekcijske poslove, od 30. januara do kraja prošle nedelje, popisale su još 2.656 nezakonito izgrađenih objekata, tako da je na području Novog Sada evidentirano ukupno 12.607 objekata "divlje gradnje".

Po rečima glavne građevinske inspektorke Slavice Lazov, uslov da objekti budu popisani je da su nezakonito podignuti do 27. novembra 2015. i da su vidljivi na satelitskom snimku iz te iste godine.

Od 27. novembra 2015. do 27. januara ove godine popisan je 9.951 objekat, izgrađen bez građevinske dozvole. U toku je popis, kojim će biti obuhvaćeno 27 mesnih zajednica. U prvoj zoni nalaze se područje Futoga, Kovilja, Budisave, Nemanovaca i Pejićevih salaša, Stepanovićeva i Čeneja.

U drugu zonu spadaju mesne zajednice Veternik, Bratstvo-Telep, Adice, Petrovaradin, Sremska Kamenica, Begeč, Južni Telep, "Nikola Tesla" i Ostrvo. Zonu tri čine: Kisač, Bukovac, Ledinci i Stari Ledinci. Kać, Klisa, Salajka, Slana bara, Vidovdansko naselje, Rumenka, Jugovićevo i Šangaj spadaju u četvrtu zonu.

ODUŽILO SE EVIDENTIRANJE bespravnih građevina u Novom Sadu je počelo 18. januara 2016, a trebalo je da bude okončano do novembra prošle godine.

Od 1. marta krenuće popis i u četiri gradske zone, koje obuhvataju područje 19 mesnih zajednica. Za popis je angažovan veliki broj ljudi, jer je osim građevinskih inženjera primljenih za obavljanje privremeno-povremenih poslova u Gradskoj upravi za inspekcijske poslove, uposleno još 19 radnika po preporuci Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture, da bi se popis bespravne gradnje u celoj Srbiji što pre i konačno završio.

U popisu učestvuje i 12 građevinskih inspektora, 28 radnika iz Gradske uprave za inspekcijske poslove i devet radnika iz drugih gradskih uprava i javnih preduzeća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije