NA zidu Vladičanskog dvora Eparhije bačke u Novom Sadu, zdanja u kojem je danas nastavljeno dvodnevno zasedanje mešovote pravoslavno – katoličke komisije o ulozi i odgovornosti hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca u Drugom svetskom ratu, jutros je osvanuo grafit.

Poruka anonimnog autora glasi : „Pavelić i Stepinac su "Milosrdni anđeli" nacističko-ustaško-genocidnih zlotvora, kaži ne fašizmu, trojnom EU-MMF-NATO paktu i kvislinzima".

Pretpostavlja se da iza ove poruke stoji neka od antifašističkih, levičarskih ili komunističkih grupa.

Posle apela gradonačelnika Miloša Vučevića, grafit je prekrečen.

Razgovori o istorijskoj ulozi Alojzija Stepinca koji su juče počeli, kako je planirano, danas se nastavljaju u sedištu eparhije bačke, Vladičanskom dvoru u Novom Sadu.


GRADONAČELNIK: VANDALIZAM NE DOLIKUJE NOVOSAĐANIMA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najoštrije je osudio ispisivanje grafita na zidu koji opasuje Vladičanski dvor (Gimnazijska ulica).

- Vandalizam ne dolikuje Novom Sadu niti Novosađanima- poručio je gradonačelnik. - Najoštrije osuđujem ispisivnje grafita rečnikom mržnje i netrpeljivosti.

Po Vučevićevim rečima, postoje društveno prihvatljivi načini za rešavanje svih problema i izražavanje stavova, bez agresije i uništavanja javne imovine.

- Očekujem da sramni grafit bude uklonjen u najkraćem roku, a da počinioci budu sankcionisani u skladu sa zakonom – naglasio je Vučević.