Lažni ujedi grizu kasu

Zoran RAJIĆ

11. 02. 2017. u 17:45

U Srbobranu pooštrena kontrola zahteva za nadoknadu štete žrtvama pasa. Lekarskim pregledima prisustvuje i komunalni inspektor

Лажни уједи гризу касу

OPŠTINA Srbobran pooštrila je proceduru za dokazivanje ujeda napuštenih pasa kako bi sačuvala lokalni budžet od ogromnih izdvajanja za isplatu nadoknada navodnim žrtvama ovih životinja. Predsednik opštine Srbobran Neško Čestić, koji je i član IO Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), učestvovao je na okruglom stolu "Odštetni zahtevi - efekti na budžet i sprečavanje zloupotreba", posvećenom rešavanju problema lažnih prijava za ujede pasa lutalica. Skup, na kojem su diskutovali predstavnici opština i gradova, kao i nadležnih institucija, organizovali su NALED i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

- Mora se tragati za trajnijim rešenjem problema napuštenih životinja, u skladu sa evropskim standardima. Potrebno je ujednačiti tretman pasa lutalica i proveru ujeda, bez obzira na veličinu gradova i opština - istakao je Čestić.

Prema procenama NALED, u poslednje tri godine iz lokalnih budžeta isplaćeno je više od milijardu dinara na ime odštete za ujede napuštenih pasa. Kako je istaknuto na okruglom stolu, problem predstavljaju zahtevi kod kojih postoji osnovana sumnja da su lažni i da iza njih stoje organizovane grupe. Ocenjeno je da bi jedan od prvih koraka trebalo da bude uspostavljanje registra odštetnih zahteva za celu Srbiju, jer bi se tako na jednostavan način uočilo ko se neuobičajeno često pojavljuje kao žrtva pasa lutalica.

Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, predočio je da je prošle godine formirana radna grupa za iznalaženje celovitog sistemskog rešenja za zbrinjavanje napuštenih pasa i postupanje nadležnih u procesuiranju odštetnih zahteva, kao i adekvatno sankcionisanje zloupotrebe ujeda lutalica.

Praksa gradova i opština pokazala je da se iza odštetnih zahteva često pojavljuju ne samo iste "žrtve", nego i isti advokati. Upozoreno je i na to da potvrde o ujedima izdaju lekari opšte prakse, koji za to nisu kompetentni, te da se ugrizi pasa overavaju iako prethodno nisu uzeti brisevi iz rane.

* Neško Čestić (četvrti sleva) na skupu o zloupotrebi odštetnih zahteva


U Srbobranu su odlučili da stanu na put takvom postupanju, pa pregledima žrtava napuštenih pasa prisustvuju i komunalni inspektor ili komunalni redar, koji fotografišu ujede.

- Kompletan "slučaj" posle toga šaljemo na veštačenje u Pasterov zavod, bez čijeg izveštaja nema razmatranja o nadoknadi štete od ujeda. Koliko je ovo rešenje efikasno, pokazuje to što su u susednoj opštini Bečej od 1. do 20. januara prijavljena 24 ujeda pasa, a u Srbobranu od početka ove godine do danas svega dva - naglasio je Đorđe Debeljački, član OV Srbobrana, zadužen za urbanizam.


ZA SVAKI UGRIZ 100.000 DINARA

U OPŠTINI Srbobran lane je bilo 48 prijava za ujede pasa, a pretprošle 41.

- Za odštete je pojedinačno isplaćivano oko 60.000 dinara, a opštinu je svaki ujed koštao oko 100.000 dinara, jer je morala da plaća i izlazak veštaka i sudske troškove - naveo je Debeljački.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije