ZRENjANIN - Korigovani unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR) fabrike kotlova i radijatora "Radijator" nije dobio "zeleno svetlo" razlučnih poverilaca, pa se nad ovom zrenjaninskom livnicom, sa tradicijom proizvodnje od 1932. godine, nadvio crni oblak.

Privredni sud u Zrenjaninu, koji je avgusta 2015. otvorio prethodni stečajni postupak (dok menadžment nije prebacio sedište firme iz grada na Begeju u prestonicu), po zahtevu kolega iz Beograda, obustavio je privremeno sva izvršenja protiv "Radijatora", jer su pretila da skroz očerupaju fabriku. Zabrana prinudne naplate važiće dok se poverioci iz drugih klasa ne izjasne o izmenjenom i dopunjenom UPPR, praktično dok se ne odredi sudbina "Radijatora".

Prema saznanjima "Novosti", Privredni sud u Beogradu ove nedelje ponovo će raspravljati o uvođenju stečaja. Velika dilema je, međutim, hoće li očigledna "kupovina vremena" pomoći posrnuloj livnici? Jer, iz UPPR vidi se da dugovi "Radijatora" premašuju 3,5 milijarde dinara, što je duplo više od knjigovodstvene vrednosti fabrike. Bankrotom bi, ističe se u planu, mogla da se (ras)proda imovina u vrednosti od najviše 400 miliona dinara, što znači da bi mnogi poverioci ostali "kratkih rukava". S druge strane, UPPR ne nudi nikakve garancije da bi "Radijator" u dogledno vreme mogao da dospe na "zelenu granu".

A hoće li biti stavljen katanac na livnicu, odlučiće bankari, koji su veoma nekritički odobravali kredite "Radijatoru" i doveli ga u situaciju prezaduženosti i potpune nelikvidnosti. Većinski vlasnik livnice, konzorcijum iz Hrvatske, priznao je da je fabrika finansijski uništena. Čak i najvažnija oprema za proizvodnju kupljena je na lizing, pa kasnije uzeta u najam od bankara. Sada od njih zavisi ko će topiti gvožđe u Zrenjaninu i šta će biti sa 450 radnika.


ZAOSTALE ZARADE

UOČI novogodišnjih praznika radnicima je isplaćeno po 5.000 dinara od oktobarske zarade i poručeno da ne dolaze na posao. Fabrika još ne radi, a EPS, koji potražuje skoro 600 miliona dinara, isključio je struju livnici.