PROTEKLIH mesec dana na teritoriji Vojvodine je registrovano 8.565 slučajeva zaraznih bolesti koje podležu obaveznom prijavljivanju, što je za 31 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Respiratorne infekcije su, kao i do sada, vodeće. U pomenutom periodu one su činile 91 odsto ukupno prijavljenih slučajeva zaraznih bolesti.

Od ukupno 7.795 registrovanih slučajeva, kako napominju u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, u ovoj grupi najviše obolelih, njih 5.118, prijavljeno je s dijagnozom streptokoknog tonzilitisa i faringitisa. Od varičela su obolele 1.974 osobe, što je za 37 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

- U ovoj grupi zaraznih bolesti registrovano je i 485 obolelih od zapaljenja pluća, što je dvostruko više nego lane - navode u Institutu za javno zdravlje Vojvodine. - Od šarlaha je obolelo 118 osoba, njih 33 od infektivne mononukleoze, a zabeleženo je i 14 slučajeva tuberkuloze, kao i dva slučaja meningitisa.

Kada je reč o oboljenjima sličnim gripu, kako dalje navode u IJZV, ona su u porastu, a najviše obolelih je registrovano kod dece uzrasta do 14 godina. Među potvrđenim slučajevima gripa, 32 obolela su bila hospitalizovana, dvoje je lečeno van bolnice, a prijavljena su i dva slučaja akutnog respiratornog distres sindroma (ARDS), dok je virus gripa dokazan kod oba pacijenta.

Od početka sezone nadzora na gripom, od ukupno 515 postavljenih sumnji na ovu bolest, laboratorijski je potvrđena kod 318 pacijenata, u svim uzrasnim grupama.

U sezoni nadzora nad gripom do sada je registrovano ukupno osam smrtnih slučajeva, uključujući tri slučaja u 2017. godini. Najmlađi pacijent je imao 45, a najstariji 83 godine. Izuzev jednog pacijenta, svi ostali su već imali neko od oboljenja, odnosno stanja koja su mogla da utiču na komplikacije, i nijedan pacijent prethodno nije bio vakcinisan protiv gripa.

VAKCINACIJA

VAKCINACIJA protiv gripa i dalje se preporučuje. Od ukupno 18.000 doza, do sada je na teritoriji Južnobačkog okruga aplikovano blizu 17.000. Samo na teritoriji Novog Sada na raspolaganju je oko 400 doza ove vakcine.