OD početka godine u čačanskoj bolnici umrlo je više od 130 pacijenata, što je čak osmoro dnevno! Ovaj podatak koji je uznemirio Čačane, izneo je na konferenciji za novinare lider Grupe građana “Za napredniji Čačak” dr Aleksandar Radojević, lekar na Grudnom odeljenju ovdašnje bolnice. Reagovala je dr Slavica Dragutinović, zamenica direktora Opšte bolnice u Čačku, navodeći da su podaci dr Radojevića netačni i da će rukovodstvo, u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja, doneti odluku na koji način će postupiti prema “iznošenju neistina u javnost”.

Dr Radojević je rekao da toliki broj smrtnih slučajeva nije zabeležen u istoriji čačanskog zdravstva.

- U prvoj nedelji Nove godine, u bolnici u Čačku je umrlo oko 55 ljudi, a drugoj oko 60 ljudi. U istoriji čačanske bolnice za tako kratko vreme nije bilo više umrlih. Pre godinu-dve upozorio sam da nam u Čačku prete teški dani u bolnici i da nam se bolnica sve više pretvara u kozmetički salon, jer imamo sve manje stručnog osoblja. Ovi podaci, više od 130 ili 140 umrlih, znak je za alarm - kazao je dr Radojević. - U bolnici dramatično nedostaju lekari i sestre. Oni koji rade, rade pod ogromnim pritiskom.

Dr Slavica Dragutinović ističe da su, prema zvaničnim informacijama koje je dobila sa odeljenja patologije, u prve dve nedelje u ovoj godini u bolnici umrla 73 pacijenta, dok su još 42 dopremljena u bolnicu sa mesta gde je ljude smrt zadesila.

- Uobičajeno je da u prve tri nedelje u godini bude povećana smrtnost, to nije slučaj samo u Čačku, već i svuda u svetu. Ovaj broj nije ništa posebno veći u odnosu na prošlu godinu. U bolnici je u ovom periodu pregledan čak 10.151 pacijent, od čega je 1.529 hospitalizovano - naglasila je dr Dragutinović. - Kroz našu ustanovu prošlo je nekoliko kontrola, više od 20 profesora i oni nisu pronašli nikakve nedostatke.


IZJAVE IZAZVALE PANIKU

ZAMENICA direktora bolnice dodala je i da ovakvi podaci dr Radojevića izazivaju paniku među sugrađanima.

- Ljudi u većem broju traže upute za Beograd, jer neće da se leče u ovdašnjoj bolnici. Uputili smo Ministarstvu pismo da nam pošalje upute kako da se postavimo prema dr Radojeviću i kakve korake da preduzmemo. Ovo pre svega nije u redu prema narodu - zaključila je dr Dragutinović.