SUDEĆI po iskustvu mnogobrojnih Piroćanaca, ali i ne samo njih, običan gumeni opanak nezamenljiva je obuća za poledicu, kakva je ovih dana okovala Srbiju. Čuveni Gagin gumenjak, kreiran je još pre osam decenija, i od tada na njemu gotovo da nije bilo izmena, što je najbolji dokaz da je gotovo savršen za razne vremenske (ne)prilike, a pre svega za blato i led. Niko tačno ne zna koliko je miliona opanaka za proteklih osam decenija proizvedeno, ali se zna da je veoma tražen i na početku trećeg milenijuma, naročito među seoskim stanovništvom, kao i to da će je ova obuća za koju su pre desetak godina bili zainteresovani i racionalni Japanci i dalje biti tražena.

Pirotski gumenjak se i dalje proizvodi u fabrici "Tigar" a. d., gde su na opančarskoj liniji svoju penziju stekle mnoge generacije vrhunskih gumara, među kojima je i Dobrila Panić, koja objašnjava zašto se ova obuća najmanje kliza po ledu i zašto je gorštaci najviše vole.

- Opanak je obuća koja se pravi od takozvane meke gume. Odlično obuhvata stopalo po celoj površini, a guma je za razliku od kože, ili plastike, daleko bolji materijal za kretanje po ledu. Glavna prednost opanka je što ima posebnu šaru, koja bezmalo celom površinom stopala dodiruje led i savitljiv je. Reč je o takozvanim tačkastim šarama, koje u dodiru sa glatkim površinama stvaraju neku vrstu vakuuma. Otuda je i tako stabilan na ledu - priča ova "Tigrova" penzionerka.

Iako izgleda kao da je napravljen od jednog dela, opanak se radi od dvadesetak komponenti, među kojima su postava, prednje i zadnje pojačanje, saja, đon, plazica, lice i drugi. Gumenjak se prodaje bez marketinga jer su njegovi kupci uglavnom ljudi kojima poruke sa ekrana ne znače gotovo ništa. Nema gorštaka u ovom kraju, ali i u drugim delovima Srbije koji ispred kućnog praga ne drže po nekoliko pari gumenjaka. Veoma je tražen i na Kosmetu, među Albancima, a mogućnost proizvodnje je praktično neograničena, jer je i tehnologija u "Tigru", prestonici opanka i gumenih čizama, uznapredovala.

Drugim rečima, umesto nekadašnjih gumara pre i posle Drugog svetskog rata koji su sve poslove radili ručno, sada je u proizvodnju uključena i automatika. Istini za volju, veliki deo posla i dalje se radi ručno, pošto umeće i rutinu ruku ne može da zameni nikakav kompjuter.

Pirotski opanak se još naziva i Gagin opanak, pošto je počeo da se izrađuje u radionici koju je pre Drugog svetskog rata osnovao Dimitrije Mladenović Gaga.

ČIZME ZA SKANDINAVSKU ARMIJU

"TIGAR" je najveći proizvođač gumene obuće u Evropi, a osim opanaka, ovde se izrađuju zaštitna obuća i čizme za neke skandinavske armije, vatrogasce, ali i gumena modna i obuća za ekstremne uslove: niske i visoke spoljne temperature.

TOPLE NOGE

PIROTSKI opanak je omiljen među onima koji idu na njive, livade, zalaze u štale, po kiši i blatu, a u kombinaciji sa vunenim čarapama koje su odličan izolator, obezbeđuje i potrebnu toplotu stopala.