Kazahstanci obnavljaju srpske pruge

N. SUBOTIĆ

24. 12. 2016. u 14:30

Казахстанци обнављају српске пруге
Novi vlasnik novosadskog preduzeća ZGOP, kako je nezvanično potvrđeno "Novostima", postala je firma "Žol žendešui" iz Kazahstana

NOVI vlasnik novosadskog preduzeća ZGOP, kako je nezvanično potvrđeno "Novostima", postala je firma "Žol žendešui" iz Kazahstana.

Njeni predstavnici jedini su se pojavili na javnoj aukciji, koju je organizovalo Ministarstvo privrede. Za jedino preduzeće u Srbiji i regionu koje se bavi remontom i izgradnjom pruga, platili su početnu cenu od 3,6 miliona evra.

Obaveza novog vlasnika je da u naredne dve godine kroz dokapitalizaciju u ZGOP investira 9,5 miliona evra, i to ne bi trebalo da bude problem, jer je preduzeće iz Kazahstana ispunilo i jedan od uslova da ima godišnji obrt veći od 300 miliona evra.

Novi vlasnik ZGOP-a bavi se, inače, održavanjem pruga širom Azije, pa se pretpostavlja da kupovinom novosadske firme imaju nameru da poslove prošire i u ovom delu Evrope.

"Žol žendešui" treba našem resornom ministarstvu uskoro da dostavi dodatnu dokumentaciju, kako bi kompletno preuzeli ZGOP. Očekuje se da to bude privedeno kraju do sredine januara.

Valja napomenuti da je ZGOP, pre firme iz Kazahstana, promenio tri vlasnika, pošto je prvi put privatizovan još 2008. godine. Tada je dobio vlasnika posredstvom Agencije za privatizaciju, a od tada ZGOP još dva vlasnika, da bi se pod okrilje države vratio 2011. godine, kao preduzeće u restrukturiranju. U međuvremenu, postalo je preduzeće u državnom vlasništvu.

Kako smo ranije pisali na osnovu tvrdnji direktora Zorana Stanojevića, za ZGOP su bile veoma zainteresovane kompanije iz branše, iz Rusije, Kine, Bugarske, Austrije, Francuske. Ali, na aukciji su se pojavili jedino Kazahstanci.


MANjAK RADNIKA

ZGOP je imao ozbiljnih problema i sa manjkom pružnih radnika, pa je od države u više navrata preduzeće tražilo da im omogući da zaposle veći broj, zbog povećanog obima posla, ali i odlaska starih, iskusnih majstora u penziju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije