Vazduh u Kragujevcu pun čađi

Beta

21. 12. 2016. u 23:33

Nivo čađi i prašine u vazduhu na nekoliko lokacija u Kragujevcu je povišen, što je posledica korišćenja uglja kao ekološki neprihvatljivog goriva za grejanje i gustog saobraćaja u gradu

Ваздух у Крагујевцу пун чађи

Kragujevac

Nivo čađi i prašine u vazduhu na nekoliko lokacija u Kragujevcu je povišen, što je posledica korišćenja uglja kao ekološki neprihvatljivog goriva za grejanje i gustog saobraćaja u gradu, rečeno je danas agenciji Beta.

Prema merenjima Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu, čak 15 od 30 dana u novembru kod glavne Autobuske stranice u tom gradu, ;čađ je ;nadmašila ;dozvoljene granice za skoro tri puta. ;

"Posebnu pažnju treba obratiti kada je nivo čađi ;povećan ;u kontinuitetu, što smo zabeležili na Maloj Vagi ;gde je tokom sedam dana ;uzastopno ;izmereno 133 mikrograma po kubnom metru, a dozvoljeno je 50", rekao je agenciji Beta specijalista komunalne higijene Nebojša Ranković.

Ranković je naveo da su povišene i količine prašine u vazduhu, pre svega suspendovanih čestica. One nastaju sagorevanjem tokom loženja ili u saobraćaju, a ;ne mogu da se izbace kijanjem ili kašljanjem.

"Nivo suspendovanih čestica merimo sedam ;dana u mesecu, a zabeležili smo da je u novembru u centru grada vrednost bila skoro duplo veća dva dana zaredom", rekao je Ranković.

Prema njegovim rečima, takvi sadržaji u vazduhu mogu da utiču na zdravlje najmlađih građana, kao i odraslih koji imaju opstruktivna obolenja pluća, te na sporiji oporavak bolesnika.

On je ocenio da je trend pogoršanja kvaliteta vazduha u Kragujevcu "uobičajen" ;svake godine od kraja oktobra pa do kraja grejne sezone.

"Problemi su pre svega izazvani korišćenjem ekološki neprihvatljivog goriva za grejanje oko 40.000 potrošača. Gradska Energetika, koja se nalazi u centru, kao dominantno gorivo troši ugalj, a lošem kvalitetu vazduha doprinosi i veoma frekventan saobraćaj kroz grad", rekao je Ranković.

Prema njegovom mišljenju, građani Kragujevca moći će da računaju na kvalitetniji vazduh tokom zime tek kada pređu na ekološki čistije energente i kada ;saobraćaja kamiona i šlepera iz centra Kragujevca bude preusmeren ka obilaznicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Pozdrav od mene

22.12.2016. 07:07

Dragi moj"Ajde!",toliko si mi"prirastao na srce,pa se uvek posle ovakvog teksta, setim tebe i tvojih dirljivih reci utehe za moj bagremar.Topla,bratska preporuka:Ako ti nedostaju novogodisnje lampice.....?"Upali"traktor(onaj sa preciscivacem izduvnih gasova od sagorevanja dizela),pa navrati...Imam nekoliko starih i neupotrebljavanih pakovanja.Poklonicu ti jednog"Dzon dira"iz 1939!Jos ore i drlja!Posle svakog prolecnog oranja sa njim...Komsijino mlado zito do mene se sasusi.Bemli ga sto.........?

Doris

23.12.2016. 01:12

U delu grada kod autobuske stanice i silosa, toliko prasine napada da je postalo nepodnosljivo. Bukvalno auto posle jedne noci bude toliko ulepljen u cadj i prasinu, da cesto ni obicno pranje ne moze da pomogne. A ljudi sve to udisu... Ali koga je jos briga za zdravlje ljudi?! A i napolju je jos hladno, nije za inspekciju da izlazi i da radi svoj posao. Nego i plate su male, ako mozemo jos da im povecamo i da se solidarisemo...