Neće zajednički račun

Sl. PAŠIĆ

utorak, 20. 12. 2016. u 17:15

Неће заједнички рачун

Zgrada u kojoj je trebalo da bude sedište ZONA

U Zrenjaninu odustali od objedinjene naplate komunalnih usluga. Gasi se preduzeće ZONA, od 1. januara naplatu vrše sami komunalci

SUMNjA posle traljavog starta javnog preduzeća "Zrenjaninska objedinjena naplata" (ZONA) da neće biti ostvarena namera lokalne samouprave o poboljšanju efikasnosti ubiranja naknade za komunalne usluge, nažalost, pokazala se opravdanom. Gradsko veće juče je stavilo van snage odluku o objedinjenoj naplati, što je uvod u gašenje

ZONE od Nove godine.

- Posao završavamo ispostavljanjem decembarskog računa. Desetoro radnika preći će u druga javna preduzeća. Nekolicina će ostati da reši nenaplaćena potraživanja iz ranijeg perioda - potvrdio je Laslo Fuks, v. d. direktora ZONA.

Ovo preduzeće, uz velika negodovanja da je suvišno i da će prevashodno služiti za udomljavanje stranačkih kadrova, osnivano je skoro godinu i po dana, a funkcionisalo je tokom ove godine. Naplatu komunalija preuzelo je od Direkcije za izgradnju i uređenje Zrenjanina, koja je gotovo jednu deceniju to činila preko svog Sistema objedinjene naplate (SON). Novoosnovana ZONA je trebalo po efikasnosti da ga nadmaši, ali je praksa pokazala - suprotno.

Grad je uložio oko 30 miliona dinara u sređivanje poslovnog prostora u glavnoj ulici, ali ZONA nije stigla ni da se u njega useli. Sa 16 zaposlenih, preuzetih iz Direkcije za izgradnju i uređenje grada, ZONA je nastavila izdavanje objedinjenih komunalnih računa, kako je to godinama dotad činio SON. Želje i obećanja da će usluge i plaćanje na jednom mestu, uz manje troškove i razne uštede, obezbediti i efikasnije punjenje budžeta, ostale su samo na papiru.

SKUPO FAKTURISANjE PREMA studiji ZONA, u 2013. ukupna naplata komunalija u Zrenjaninu iznosila je blizu dve milijarde dinara, a troškovi za fakturisanje i dostavljanje računa preko 105 miliona, dakle više od pet odsto. ZONA je najavljivala da će taj trošak smanjiti na tri odsto i gradskom budžetu godišnje uštedeti 40 miliona dinara. To će, ipak, ostati samo želja.

"Gradsku toplanu" niko nije mogao da natera da ustupi naplatu svojih usluga ZONA. "Vodovod" i "Čistoća" stalno su prigovarali da ne vide nikakvu prednost objedinjene naplate i tvrdili da nema ekonomske opravdanosti za postojanje nove službe. Još su se ljutili što im ZONA zadržava novac i otežava poslovanje. Glavni argument protiv objedinjenog računa bio je nizak procenat naplate, koji zvanično nikad nije saopšten.

- Pozdravljamo njeno ukidanje i vraćanje naplate komunalnim preduzećima. Ubeđeni smo da ćemo vrlo brzo dostići efikasnost od preko 95 odsto, kako je nekada bilo - izjavio je Ivan Dević, direktor "Vodovoda", a baš ovom preduzeću ZONA je prigovarala da najviše "minira" objedinjeni račun i ne dostavlja podatke o očitavanju vodomera.

Prema podacima Lasla Fuksa, za 11 meseci ove godine ZONA je inkasirala preko 450 miliona dinara, navodno, uz naplatu od 80 odsto. Potraživanja od potrošača su blizu 100 miliona dinara. Fuks ističe da pojedinačno prosečan dug ne prelazi 10.000 dinara, dok predlog za izvršenje iznosi 6.000. ZONA nema taj novac, ali rešenje će se, kako uverava, pronaći i komunalna preduzeća biće namirena.

- Kad naplatu pokrenu izvršitelji, po zakonu prestaje da važi zastarevanje i ti dugovi će sigurno biti naplaćeni kad-tad - poručuje Fuks, čiji je zadatak da sa saradnicima okonča poslovanje ZONA, koja će ostati upamćena kao veliki promašaj zrenjaninske vlasti.

* Očitavanje vodomeraKOME EKO-DINAR?

NA računu objedinjene naplate nalazi se i naknada za ekologiju. Takozvani eko dinar bukvalno odgovara nazivu, jer taksa iznosi 1 dinar po kvadratnom metru stana ili kuće.

Laslo Fuks kaže da je u ovoj godini ZONA naplatila 28 miliona na ime ove takse. Nije još poznato da li će njeno ubiranje preuzeti "Čistoća" ili pak Poresko odeljenje, jer je to budžetski prihod.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije