RADNICI Fabrike akumulatora u Somboru, koji su završili na Birou za nezaposlene, dobiće minimalac iz Fonda solidarnosti Srbije, zahvaljujući pomoći Udruženja biših radnika fabrika u stečaju "Solidarnost" u Kuli.

Većini radnika FAS biće isplaćeno devet minimalnih plata, iako im preduzeće duguje 19, bez mogućnosti da im ostale plate budu izmirene, jer je fabrika sa dugom od 56 miliona evra bankrotirala.

Bivši zaposleni nadaju se povratku na posao, ako fabrika bude prodata, ali potencijalni kupci ne žele da se jave na oglas zato što, kako tvrde radnici, znaju da firmu, koja je zakupila pogone i odbija da se iseli, iako je istekao najam, drži dosadašnji vlasnik FAS, Miroslav Bogićević.

- Ugovore za isplatu minimalaca dobila su 473 radnika. Njima će za devet meseci pre odlaska fabrike u stečaj biti isplaćeno po 188.760 dinara i biće im za taj period povezan staž, uključujući i beneficirani - naglasio je Danilo Obradović, predsednik udruženja "Solidarnost".

Stevan Vojkić, bivši predsednik Samostalnog sindikata FAS-a i predstavnik radnika u Odboru i Skupštini poverilaca, navodi da je u maju 2015. godine, kad je fabrika otišla u stečaj, bez posla ostalo 417 radnika. Neki su neposredno pre toga napustili preduzeće. Stotinak radnika je prošle godine radilo u "Viskol grupi", iz Veternika, koja je kao zakupac obnovila proizvodnju. Sad radi oko 150 u firmi "Dem Helas", čiji su vlasnici jedan Grk i jedan Šapčanin, koji je, kako ističu bivši radnici, bio šef restorana u Bogićevićevom koncernu "Farmakop MB".

- Firmi "Dem Helas", kojoj je bivši stečajni upravnik ustupio fabriku bez saglasnosti Odbora poverilaca, istekao je zakup u septembru, a pre toga je tužena, jer nije plaćala ni kiriju, struju (dug preko 40 miliona dinara), ni komunalije, ali je do danas ostala u pogonima FAS-a zahvaljujući žalbi Apelacionom sudu na odluku o iseljenju u roku od 15 dana i kasnim zakazivanjem ročišta - predočava Vojkić.

* Predrag Ljubović i Stevan Vojkić

Predrag Ljubović, treći stečajni upravnik u FAS, saopštio je da je 15. decembra propao i drugi pokušaj prodaje čuvenog somborskog brenda akumulatora "blek hors".

- Fabrika, čija je vrednost procenjena na 25 miliona evra, na javnom nadmetanju u oktobru nuđena je po početnoj ceni od 12,5 miliona evra, ali nije bilo zainteresovanih. Niko se nije dosad javio ni na oglas za prodaju neposrednom pogodbom, koji ostaje otvoren, pa ko hoće da je kupi, može doći da razgovara - poručuje Ljubović.


HILjADU NOVIH RADNIH MESTA?

ZA učešće u neposrednoj pogodbi plaća se depozit od pet miliona evra. Taj iznos je prihvatljiv za potencijalne kupce, za razliku od početne cene u javnom nadmetanju.

- Oni, međutim, ne žele da kupe FAS sa zakupcem koji ima podršku lokalne samouprave, uz obrazloženje da je bolje da 150 ljudi radi, nego da firma bude zaključana. Zaboravlja se da je na ulici 300 ljudi, koji žele ponovo da dođu u fabriku da rade, za šta postoje realne šanse, jer neki od ozbiljnih kupaca najavljuju da bi za godinu-dve zaposlili, čak, 1.000 radnika - naglašava Vojkić.