PRE nešto više od deset godina, Ljubivoje Milinković je ostao bez posla u tamošnjoj firmi, i nije otišao na biro, kao neki drugi, već se vratio u svoje rodno selo u Dragačevu, Gornji Dubac. Tu je napuštajući vrevu i umoran od gradskog života našao smiraj baveći se uzgojem ovaca. Prvo je imao svega tri ovce, a danas stado od njih čak 184. Želja mu je da ih u ima 500, i siguran je da će mu se to uskoro ostvariti.

Dok je bilo lepšeg vremena, Ljubivoje bi sa stadom prepešačio i do 20 kilometara dnevno, sve po pašnjacima i obroncima planine Čemerno tragajući za sočnom travom.

- Po ceo dan sam sa njima. Trudim se da im obezbedim dobru travu, pa iz tog razloga svakog leta idemo na planinu, gde su uslovi dosta bolji. Šetam se, i pričam sa njima. Svaku znam kako vabim, znam svaku pojedinačno "u glavu". Gde god da krenem, one me prate - kazao nam je Ljubivoje.

Ovaj Dragačevac nam kaže da je u stadu najstarija ovca ona kojoj je nadenuo ime Kaća. Ipak, posebno mesto u stadu ima ovan nazvan Piki, koji čak često sa Ljubivojem boravi u kući. Veli nam da je Piki veoma pametan ovan i da se vrlo lako nauči dresuri.

- Kada mi telefon zazvoni u kući, Piki ode i donese mi slušalicu. To je brzo naučio - ispričao nam je Ljubivoje.

NE KAJE SE

Ovaj Dragačevac svakome bi, naglašava, savetovao da se, ako ima uslove, vrati se selu i prirodi. Vratio se u selo, kaže, sa tri ovce, a danas predvodi stado koje vredi oko 30.000 evra. Time, kaže, nije opterećen, već mu je samo želja da u stadu ima 500 ovaca...