GRADONAČELNIK Novog Pazara Nihat Biševac je juče posetio ovdašnju gimnaziju u kojoj, zbog pojave tuberkuloze, ove sedmice nama nastave.

Dok su učenici, među kojima je 16 obolelih od ove bolesti, na prinudnom raspustu, u toku su dezinfekcija i provetravanje učionica, ali i svih drugih školskih prostorija.

- Razumem zabrinutost građana, posebno roditelja jer je i moja ćerka učenik ove škole, ali podsećam na to da smo od nadležnih institucija koje se bore protiv tuberkuloze dobili uveravanja o tome kako nema razloga za paniku, s obzirom na to da se preduzimaju sve potrebne mere kako bi se bolest konačno suzbila. Nadam se da će dezinfekcija i sve druge mere dati rezultate, pa će Gimnazija od ponedeljka normalno nastaviti s radom - istakao je Biševac, napominjući da će sve što se događa u ovoj školi i preduzima na suzbijanju bolesti biti dostupno javnosti.

U međuvremenu, timovi epidemiologa odlaze u porodice inficiranih bakterijom tuberkuloze, kako bi dobili više informacija o bolesti, njenim uzrocima i eventualnim žarištma, a za sutra je u Beogradu najavljen sastanak kojem će prisustvovati svi koji se trenutno bore protiv tuberkuloze u Novom Pazaru.

Inače, u ovdašnjoj gimnaziji tuberkuloza se pojavila ovog proleća, jedan slučaj je zabeležen i na Ginekološko-akušerskom odeljenju ovdašnje Opšte bolnice - gde je obolela babica i nije bilo drugih zaraženih - a registrovano je i obolevanje jedne nastavnice u OŠ "Desanka Maksimović"...

GODIŠNjI PROSEK

NA teritoriji Novog Pazara, statistički gledano, od tuberkuloze svake godine oboli između 50 i 60 osoba, pa stručnjaci signaliziraju da je i tokom 2016. broj obolelih "na nivou proseka".