ODBOR poverilaca fabrike lekova "Jugoremedija" u stečaju žalio se Privredno-apelacionom sudu na rešenje Privrednog suda iz Zrenjanina o bankrotstvu posrnule farmaceutske kompanije.

Slamku spasa za "Jugoremediju" i sprečavanje rasprodaje njene imovine radi namirenja potraživanja, Odbor poverilaca pokušava da pronađe u pogrešnim koracima u sudskoj proceduri u ovom stečajnom predmetu. Sud se, naime, opredelio za bankrot, jer podnosioci plana reorganizacije ni posle nekoliko poziva taj plan nisu ispravili i dopunili. Stav je da se plan smatra povučenim, što se sada u žalbi osporava i pokušava da se izbegne bankrot.

- Smatramo da je pre odluke o bankrotu sud, ipak, trebalo da stavi plan na izglasavanje. Sud nije otklonio ni dileme oko vrednosti fabrike, jer su tri proceniteljske kuće različito vrednovale imovinu "Jugoremedije" - prvo 22 miliona evra, pa 68, i na kraju 17 - kaže za "Novosti" Vladimir Pecikoza, predsednik Odbora poverilaca.

Odbor ima saznanja da su neke domaće i strane farmaceutske kompanije zainteresovane za kupovinu "Jugoremedije", ali da im nije svejedno da li će se ona prodavati kao privredni subjekt, ili kao zemljište i građevinski objekti, ako na snazi ostane bankrot. Pecikoza poručuje da će Odbor učiniti sve da se nastavi poslovanje nekada renomirane zrenjaninske fabrike lekova.

- Poverioci će ostati "kratkih rukava" ako dođe do unovčavanja imovine fabrike, kako je to odlučio zrenjaninski Privredni sud. Bankrot bi trajno ostavio na ulici 450 radnika. Ali, i obezvredio akcije skoro 4.000 malih akcionara, koji se nadaju ozdravljenju "Jugoremedije" - ističe Pecikoza, nadajući se da će Privredno-apelacioni sud odrediti njenu sudbinu do Nove godine.

ZAKUPAC OTIŠAO

POSLE otvaranja stečaja 2013. godine, pogone u Zrenjaninu zakupio je novosadski "Union medik". Uspešno je organizovao proizvodnju sa stotinak radnika, obnovio izradu mnogih traženih preparata "Jugoremedije". Uoči proglašenja bankrota, početkom novembra, otkazao je ugovor i preselio se u Novi Sad.