OD kada je fabrika mineralne vode "Milan Toplica" kod Prokuplja pre više od deceniju prestala s radom, voda s nekoliko termomineralnih izvora otiče u okolne njive i reku Toplicu. Prema rečima Miroljuba Paunovića, zamenika predsednika prokupačke opštine, reč je o oticanju 18 litara vode u sekundi koja se svojevremeno falširala.

- To je zaista nemerljiva šteta, jet toliko blago otiče nekontrolisano, pogotovo što je svima dobro poznat kvalitet ove vode - ističe Paunović, koji je upoznat s procesom privatizacije ove nekada uspešne fabrike.

I dok objašnjava da je posle raskida ugovora s prvobitnim kupcem, konzorcijumom privatnih lica u kojem su bili "C market" i "Eko produkt" (s kojima je Agencija za privatizaciju raskinula ugovor zbog nepoštovanja obaveza), fabrika prodata kompaniji "Invest import" iz Beograda za 1,6 miliona evra, Paunović ističe da, osim projektne dokumentacije za pokretanje proizvodnje, ova kompanija ništa nije uradila.

- Iako nas ograničava to što je fabrika u privatnom vlasništvu, prokupačka opština nastoji da pomogne da se fabrika osposobi i počne s radom. Zato sve što je do nas činimo da motivišemo beogradsku kompaniju da počne s radom ili da pronađe strateškog partnera kako bi "Milan Toplica" ponovo pokrenuo flaširnje, što bi svakako bilo na dobrobit svih, i vlasnika i lokalne samouprave, ali, pre svega, nekadašnjih radnika i meštana Tulara i okolnih sela - ističu naši sagovornici u prokupačkoj opštini, upoznati s nedaćama fabrike koja je proizvodila i sokove i upošljavala 200 radnika.

IME

OVU lekovitu vodu koristili su i Rimljani, koji su imali svoje terme, a Milan Toplica, po kojem je voda dobila naziv, podigao je svoj grad tik iznad izvorišta.

I kao što se broj radnika s vremenom smanjivao, tako su, prema rečima meštana Tulara, i mladi iz ovog i okolnih sela odlazili u potragu za poslom u druge sredine.

- Evo, sada u selu nema pedesetak duša, a bilo nas je barem duplo više dok je fabrika radila - pričaju žitelji zaseoka Viče, dok jedan od njih Dragan Đurović podseća da je mineralna voda "Milan Toplica" bila među najboljima u Srbiji, zbog čega je, kaže, osvajala mnogobrojne medalje.

Izvor u zaseoku Viče, kod Tulara

I dok sa (doduše obezbeđenog) izvora u Viči, jednog od mnogobrojnih izvora na ovom području, voda nekontrolisano otiče u Toplicu, prema navodima nekadašnjih radnika, ista je situacija i sa dva izvora u fabričkom krugu koji potapaju okolne oranice.

A na ulazu u nekada poznatu fabriku "Milan Toplica", zaključana kapija i čuvar koji ne dozvoljava ulaz u fabrički krug, u kojem je nekoliko zgrada već potpuno oronulo.

TREĆA PO KVALITETU U SVETU

I DOK u prokupačkoj opštini ističu da bi i pokretanje eventualne nove bušotine na području oko fabrike iziskivalo ulaganje značajnih sredstava koja lokalna samouprava nema, meštani Tulara podsećaju da je nekada ova fabrika bila treća po proizvodnji i kvalitetu vode u svetu. Inače, ovo je jedna od najstarijih voda u Evropi, dobitnik gran-pri nagrada za kvalitet u Parizu i Londonu, a svojevremeno i Zlatnog pobednika Beograda.