GRINDEKS” iz Kikinde, u maju je od slovenačkog “Cimosa” kupila, a potom, uz silne napore i trošak, oživela potpuno zapušten, u pravom smislu mrtav, deo nekadašnjeg metalskog kompleksa u ovom gradu. Ova uspešna privatna firma, uglavnom izvozno orijentisana, koja nešto više od deceniju pravi automatske i ručne brusilice za obradu metala, u utorak je pokrenula proizvodnju u ta dva obnovljena livačna pogona - bivšem “Nodularnom livu” i “Brusilici”.

Jovan Bulatović, vlasnik i direktor “Grindeksa”, otvarajući nove poslovne jedinice, sa zadovoljstvom je konstatovao da je, napokon, “Grindeks” zaokružio proizvodni proces. U novonastalim uslovima u značajnoj meri će se proširiti, samim tim i poboljšati poslovna slika njegovog preduzeća, jer će se prilično uštedeti na dosadašnjim obavezujućim proizvodnim izdacima.

- Dosad, naime, nismo imali livačke pogone, niti smo sami realizovali tešku mašinsku obradu - rekao je Bulatović. - Te tehnološke postupke smo, naravno, plaćali. Sada ih, eto, imamo, pa smo u kudikamo povoljnijoj poslovnoj poziciji. Zaposlili smo ukupno 50 ljudi.

U novu investiciju, uključujući i troškove kupoprodajnog ugovora sa Slovencima, “Grindeks” je uložio ukupno dva miliona evra. Dugoročno isplativa akvizicija. Bulatović je, kao i ranije, angažovao vrsne stručnjake i majstore ponikle u nekadašnjoj livnici. Bulatović je posebno pohvalio nadležne u lokalnoj samoupravi i pokrajini, jesu, kako kaže, učinili sve da se što pre uspešno okonča procedura kupovine i preuzimanja, a potom izdaju odgovarajuća rešenja i dozvole za početak rada.

- Ta prilično složena administrativna procedura, da ovi pogoni profunkcionišu, obavljena je ekspresno. Čak mnogo ranije nego što sam očekivao - veli Bulatović.

Bulatović je, inače, svojevremeno radio u nekadašnjoj Livnici Kikinda, jednoj od vodećih kompanija prvo u jugoslovenskoj, a potom i srpskoj metalskoj industriji. Ova firma, nekad svetskih okvira, nikada se nije oporavila od sankcija koje nam je krajem prošlog veka uveo Zapad. Tavorila je dugo. Pre 12 godiona privatizacijom ju je preuzeo “Cimos” iz Kopra, koji se oslonio na proizvodnju samo u profitnim pogonima. Dva sada otvorena pogona Slovencima nisu bila zanimljiva, pa su ih zapustili, a proletos prodajom otarasili ih se. U njima je, međutim, preduzimljivi Bulatović video lepu šansu za dodatni profit. Neka mu se ostvare planovi.

OTVARAMO FABRIKU PO FABRIKU

- OVO su lepi trenuci za gazdu “Grindeksa” i njegove radnike, ali i za Kikindu. U poslednje dve godine istrajavamo u najstojanju da ovdašnja privreda, koja je godinama propadala, u što većoj meri oživi. Od koristi su nam podrška i pomoć viših nivoa vlasti. Rezultati su uočljivi. Postupno otvaramo fabriku po fabriku. Niču pogoni. Sve nas to raduje i podstiče na dodatne napore da što više naših sugrađana ima radno mesto - naglašava gradonačelnik Pavle Markov.