SKUPŠTINA Smedereva usvojila je treći ovogodišnji rebalans budžeta koji je, kao i u većini lokalnih samouprava po Srbiji, bio iznuđen pokretanjem postupka likvidacije JP "Direkcija za izgradnju".

- Ovaj rebalans ne radimo zbog toga što ne bismo mogli da funkcionišemo bez njega, već zato što u budžetski sistem uvodimo novo JP "Urbanizam Smederevo" - objasnila je gradonačelnica Jasna Avramović. - Likvidacija Direkcije ide na dušu poslovodstvu ovog javnog preduzeća koje nije uspelo da se transformiše i izbegne ovakav scenario. Štaviše, zbog neozbiljnosti i arogancije nisu u roku napravili socijalni program, jer im je od toga da radnici dobiju otpremnine bilo preče da nas bojkotuju.

Opozicija je kritikovala vlast zbog toga što nije ni razgovarala sa zaposlenima u Direkciji, pa će se na ulici naći svi koji ne nađu mesto u novoosnovanom preduzeću i gradskoj upravi.

- Netačno je da ne brinemo o radnicima, jer su rebalansom uvećana sredstva za plate upravo zbog Direkcije, koja će biti obezbeđena i u decembru - odgovorila je gradonačelnica, dok je šef odborničke grupe DS Andreja Pavlović podsetio na to da grad u roku od 30 dana poveriocima Direkcije mora da isplati 57 miliona dinara.

- Druga stvar zbog koje pravimo rebalans je to što se nekome prohtelo da Smederevo okiti kao Pariz. Za kupovinu ukrasa daćemo čak 12 miliona dinara, a posao je volšebno dobila ista firma koja to radi u Beogradu - ukazao je Andreja Pavlović.

NAJAVA

KAO najavu budžeta za narednu godinu, gradonačelnica je pomenula pripremu projekata izgradnje otvorenog i zatvorenog bazena, pijaca u selima, rekonstrukciju fasada, izmeštanje industrijskog koloseka iz centra. Jasna Avramović tvrdi i da je za 2017. već obezbeđeno 4.500 novih radnih mesta.

TROŠAK

KAKO je odlučeno pre dva dana, grad će beogradskoj firmi "Kip lajt" svečano osvetljenje u dane praznika platiti deset miliona i 195.764 dinara, dok je dva miliona za to još ranije izdvojeno. Primera radi, lane je za ove namene bilo izdvojeno 1,6 miliona dinara.

SUPROTNI STAVOVI

OPOZICIJA je tokom ovog zasedanja kritikovala vlast zbog toga što će za oko 20 miliona umanjiti davanja poljoprivrednicima, dok se, istovremeno, rukovodstva lokalne samouprave hvalilo da nikada u istoriji Smedereva nije više ulagano u poljoprivredu.