SUMNjE da u ataru sremskog sela Grabovac kod Rume ima još otrovanih belorepana, nažalost, obistinile su se. Posle 18. novembra, kada je otkriven jedan belorepan u veoma teškom stanju, a koji je ubrzo uginuo, najverovatnije zbog pesticida, ekipa Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Mađarskog društva za zaštitu ptica i prirode, pronašli su još dva leša ove zaštićene ptičje vrste.

U ekipi sa stručnjacima pre pet dana (23. novembra) bio je i petogodišnji nemački ovčar Falko, posebno obučen za pronalaženje ostataka životinja i pesticida. Zahvaljujući njemu, došlo se do više tragova, koji će kako se stručnjaci nadaju, dovesti do otkrivanja tragova u ovom slučaju sumnje na krivično delo uništavanje posebno zaštićenih divljih vrsta.

- Na terenu istočno od Grabovca, posle petočasovne pretrage, nađena su dva leša belorepana, od kojih je jedan bio star više meseci, a drugi veoma svež, sa tragovima trovanja pesticidom - navode u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode. - Nađeni su i ostaci jednog gavrana i jednog mišara.

Prilikom pretraživanja terena, nemački ovčar Falko, međutim, nije našao eventualni zatrovani mamac, od koga su životinje mogle da se otruju.

- Šta je izvor svih navedenih trovanja još nije poznato, ali stručnjaci podržani Pokrajinskom inspekcijom za zaštitu životne sredine i policijom, koji su obavili uviđaj, nastaviće da rade na rasvetljavanju ovog slučaja - ističu u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

Ekološka šteta u ovom najnovijem slučaju trovanja je veoma velika, jer su oba belorepana pronađena u poslednjih sedam dana bile odrasle ptice, koje su se gnezdile u okolnim posavskim šumama. Ostaci treće ptice upućuju da je trovanje trajalo više meseci, a s obzirom na to da je leš ptice skoro potpuno pojeden, moglo je da dođe do dodatnih trovanja na širem prostoru.

PRIJAVITI ŠTO PRE

POKRAJINSKI zavod za zaštitu prirode i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije upozoravaju da posledice po divlji živi svet, ali i za domaće životinje, mogu biti dalekosežne. Istovremeno, pozivaju da se pronađeni leševi divljih životinja ne diraju i da se, ukoliko se nađu, što pre prijave.