Bezbednost dece u saobraćaju: Besplatna sedišta za 60 mališana

Z. G.

25. 11. 2016. u 07:05

Auto-sedišta za decu biće besplatno podeljena samohranim roditeljima sa niskim primanjima u Novom Sadu

Безбедност деце у саобраћају: Бесплатна седишта за 60 малишана

Besplatna sedišta za 60 mališana

NOVI SAD - U prostorijama Pedijatrije pri novosadskom Domu zdravlja u Ulici Zmaj Ognjena Vuka, 60 auto-sedišta za decu biće besplatno podeljeno samohranim roditeljima sa niskim primanjima. Roditelji koji, na osnovu odgovarajuće prijave ostvare tu pogodnost, sedišta moraju da vrate Kancelariji kada im dete dostigne određenu težinu, kako bi ta akcija bila nastavljena.

Da bi roditelji dobili informacije o pravilnom korišćenju ovih sedišta i povećali bezbednost mališana u saobraćaju, u Novom Sadu je juče otvorena prva Kancelarija za dečja auto-sedišta u Srbiji. Reč je o delu projekta centara za promociju bezbednosti saobraćaja uz podršku NIS i program "Zajednici zajedno".

- Moramo da menjamo saobraćajnu kulturu - istakao je Zdravko Jelušić, predsednik Skupštine grada Novog Sada, otvarajući Kancelariju.

- U protekle tri godine 35 dece je izgubilo život u saobraćajnim nesrećama u Srbiji, a više od 50 odsto nastradalih bili su putnici u vozilima. Zato su neophodne kampanje na edukaciji dece i roditelja - rekao je Zoran Alimpić, pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja.

Po rečima predsednice Centra, Marijane Jovanović, istraživanje je pokazalo da se nepravilno koristi više od 90 odsto dečjih sedišta u vozilima.

SAVETI

EDUKATIVNI savetnici za dečja auto-sedišta biće roditeljima na raspolaganju ponedeljkom, sredom i petkom od 17 do 19, i subotom od 11 do 13 časova. Sve informacije u vezi sa korišćenjem sedišta za decu nalaze se na sajtu: www.autosedista.org.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Јова с летећу мотику

25.11.2016. 12:34

Самохрани сиромашни родитељи имају кола?

suncica

25.11.2016. 22:13

Podrzavam svaku akciju koja ima za cilj bezbednost, kako u saobracaju, tako i uopste. Od edukacije, do konkretnih aktivnosti.Medjutim, ono sto "bode oci" jeste : odakle ljudima sa niskim primanjima automobili i sve sto uz njih ide?