Omaž profesoru Leriku

Slobodan Pašić

13. 11. 2016. u 10:15

Dokumentarni film o jubileju Gimnazije u gradu na Begeju i njenom direktoru. Poliglota Ivan Lerik bio na čelu škole od 1954. do 1977. godine

Омаж професору Лерику

Gimnazija u Zrenjaninu, Ivan Lerik

POSLE zapaženog dokumentarca "Šampioni iz 1956", koji reafirmiše veliki uspeh zrenjaninskih košarkaša - šampiona Jugoslavije 1956. godine, producentska kuća "Digital stil" iz Zrenjanina, sa timom koji predvodi književnik i publicista Zoran Slavić, priprema novi dokumentarni film "Zrenjaninska gimnazija i Ivan Lerik".

Film se snima povodom obeležavanja 170 godina postojanja gimnazijskog školovanja u gradu na Begeju. Noseća tema posvećena je osvetljavanju nesvakidašnjeg lika i dela profesora Ivana Lerika, direktora ove prestižne škole (u periodu 1954-1977) koja je iznedrila generacije vrhunskih intelektualaca, među kojima i 12 akademika.

- I ovog puta, reč je o delu iz kulture sećanja. Ivan Lerik, profesor francuskog jezika, poliglota, pedagog koji je išao ispred svog vremena, humanista, bio je istaknuta intelektualna figura Zrenjanina više od četrdeset godina. Pored kvalitetnog stručnog i pedagoškog rada u gimnaziji, ali i u mnogobrojnim gradskim institucijama, profesor Lerik bio je značajan teoretičar umetnosti i književni kritičar - iznosi Slavić, scenarista i režiser filma.

Dokumentarac pokušava da osvetli njegov lik profesora, ali istovremeno nastoji da, iz današnjeg vremena, sagleda i proceni Lerikove estetičke i kritičarske stavove. NJegova "Estetika" nije naišla na dobar odziv, a učešće Lerika u sporu između srpskih realista i modernista, formalno na strani "starih", donosi ovom zrenjaninskom profesoru poraženu stranu. O njegovim stavovima i sporovima u filmu govore Draško Ređep, dr Todor Kuljić i dr Danilo Basta.

- Različite aspekte Lerikovog života, sudbine, karijere i svakodnevice u dokumentarcu, između ostalih, osvetljavaju i pesnik Pero Zubac, scenograf Miodrag Mića Tabački, TV stvaralac Vojislav Laletin, psihijatar Đorđe Damjan, svi inače Lerikovi đaci u Zrenjaninskoj gimnaziji. Specifično i dragoceno je posebno sećanje ćerke profesora, Olge Lerik Milovanović - iznosi Slavić, a premijera filma očekuje se krajem godine.

ZAJEDNIČKA SLIKA

GRAĐA za dokumentarni film je i projekat "Slikanje memorije". Znak zahvalnosti direktoru 35 zrenjaninskih akademskih slikara, bivših učenika Gimnazije, rade zajedničku sliku o profesoru Leriku koja će povodom jubileja biti poklonjena gimnaziji.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije