AKTUELNI direktor radiolog Zoran Radovanović, bivši gradonačelnik kardiolog Zoran Perišić i vaskularni hirurg Milan Jovanović zvanično su kandidati za direktora niškog Kliničkog centra. Sva trojica su i profesori na Medicinskom fakultetu i imaju više ili manje iskustva u rukovođenju, tako da će Upravnom odboru biti teško da u narednih desetak dana donese odluku. Konačnu reč daće Vlada Srbije, ali to mora učiniti najkasnije do 29. decembra, kad Radovanoviću ističe četvorogodišnji mandat.

Nakon što mu nije produžen mandat gradonačelnika Niša, prof. dr Zoran Perišić se pohvalio da mu je obećano mesto prvog čoveka KC. Zbog toga što Klinički centar ima približno isti budžet kao i grad - blizu desetak milijardi dinara, i upošljava 3.300 lekara i drugog medicinskog i nemedicinskog osoblja, ova pozicija se i može meriti s funkcijom gradonačelnika.

Perišić u utorak nije imao vremena za razgovor s novinarima, pravdajući se da "juri od jedne do druge operacije ugradnje stentova", dok Radovanović smatra da ima "obraza da se ponovo kandiduje za ovu funkciju".

- Svima je jasno da je KC poslednje četiri godine promenio svoju fizionomiju, i kadrovski, i po pitanju nivoa usluga i opreme. Zaposlili smo putem konkursa više od 200 lekara. Prvi u Srbiji počeli smo izgradnju novog kliničkog centra, vrednog 50 miliona evra, jer smo na vreme pripremili dokumentaciju. Takođe, veliki uspeh je i Klinika za kardiohirurgiju u kojoj je samo tokom ove godine obavljeno 250 operacija. Inače, svi ti pacijenti su ranije upućivani u Beograd - kaže Radovanović, koji je više nego bilo koja javna ličnost uneo transparentnost u radu, i to putem društvenih mreža.

NOVI ZDRAVSTVENI CENTAR MARTA iduće godine najavljeno je otvaranje novog kliničkog centra, na koji su Nišlije čekale 40 godina, jer je tada započela izgradnja, koja se stalno odlagala. U sklopu KC su 33 klinike i videće se kako će se prostorno rasporediti, ali je izvesno da će biti potrebe za novim kadrovima.

Nije se ustručavao da upozori "dušebrižnike" da neće tolerisati pritiske kad je u pitanju zapošljavanje "maminih i tatinih sinova", niti bilo koji vid korupcije.

Što se stručnosti tiče, između njega i Perišića je "pata karta", ali je pitanje ko ima jaču političku pozadinu. Radovanović je član Glavnog odbora SPS, ali se nije eksponirao kao njihov kadar otkako je imenovan za direktora. S druge strane, mnogi komentarišu da je Perišića stranka "pustila niz vodu".

Treći kandidat je iznenađenje, jer se do sada prof. dr Milan Jovanović nije pominjao kao mogući kandidat. On sam priznaje da je odluku da se bori za ovu funkciju doneo sam, iako je član SNS od 2008. godine.

- Želim da vratim poverenje pacijenata u lekare i osoblje. Takođe, borba protiv korupcije u niškom zdravstvu bila je do sada selektivna i deklarativna, što sam osetio na svojoj koži - kaže Jovanović, koji je podneo tužbu za mobing protiv svog pretpostavljenog jer mu je, navodno, promenjeno radno mesto nakon što je ukazao na korupciju.