STARI drveni sto, stolice, ćilimi, ćupovi. Ovo je samo deo davno zaboravljenih predmeta koji mogu da se vide u etno-sobi koju je u svojoj kući u centru Kuršumlije uredio bračni par Nadica (35) i Vladica (44) Ilić. U prostoriji koju su nazvali "Etno Ilić" supružnici rado provode slobodno vreme i obeležavaju sve važnije događaje, poput rođendana i drugih slavlja, ali ovu sobu mogu posetiti i svi zainteresovani sugrađani koji su ljubitelji antikviteta.

- Predmete koje smo izložili u etno-sobi prikupljali smo godinama, a najveći broj njih je originalan, kao što se nekada koristilo u seoskim domaćinstvima - priča Vladica, domaćin kuće koji kaže da je etno-sobu uredio za svoju dušu. Osim želje da se u ovoj prostoriji opuste i uživaju u duhu starinskih vremena kada su mnogi predmeti izrađivani ručno, Ilići kažu da je etno-soba otvorena i za sve posetioce koji žele da se upoznaju sa starinskim načinom života.

- I suprug i ja volimo da vreme provodimo u ovoj prostoriji, koja podseća na nekadašnje gostinske sobe na selu. Ova soba odiše mirom i harmonijom i sa zadovoljsvom je sređujem baš kao što smo je uređivali sa puno ljubavi i želje da dočaramo prostor u nekadašnjim kućama - priča Nadica, koja je uspela da pronađe stare kudelje, vunene čarape, mlin za kafu, kadionicu, starinski sat, ibrik i druge predmete izložene na drvenim policama. I dok ističe da u ovoj prostoriji ima osećaj kao da je vreme stalo, Vladica priznaje da se posetioci, uglavnom susedi i prijatelji u njoj osećaju prijatno i opušteno.

ŽIVELO SE OPUŠTENIJE

- Ova naša etno-soba dokaz je da su ljudi, iako su imali daleko manje od nas, nekada živeli bezbrižnije i opuštenije, ali i da su bili zadovoljniji - pričaju supružnici Ilić, koji su posle višegodišnjeg sakupljanja antikviteta i uređenja napokon zadovoljni, jer se, kako ističu, u ovoj etno-sobi sve nalazi na svom mestu.