Gostinska soba za svoju dušu

Dragana Zečević

06. 11. 2016. u 14:33

Bračni par Vladica i Nadica Ilić iz Kuršumlije uredili zajednički dom. Najveći broj izloženih predmeta, kažu, originalan je

Гостинска соба за своју душу

Stari drveni sto, stolice, ćilimi, ćupovi

STARI drveni sto, stolice, ćilimi, ćupovi. Ovo je samo deo davno zaboravljenih predmeta koji mogu da se vide u etno-sobi koju je u svojoj kući u centru Kuršumlije uredio bračni par Nadica (35) i Vladica (44) Ilić. U prostoriji koju su nazvali "Etno Ilić" supružnici rado provode slobodno vreme i obeležavaju sve važnije događaje, poput rođendana i drugih slavlja, ali ovu sobu mogu posetiti i svi zainteresovani sugrađani koji su ljubitelji antikviteta.

- Predmete koje smo izložili u etno-sobi prikupljali smo godinama, a najveći broj njih je originalan, kao što se nekada koristilo u seoskim domaćinstvima - priča Vladica, domaćin kuće koji kaže da je etno-sobu uredio za svoju dušu. Osim želje da se u ovoj prostoriji opuste i uživaju u duhu starinskih vremena kada su mnogi predmeti izrađivani ručno, Ilići kažu da je etno-soba otvorena i za sve posetioce koji žele da se upoznaju sa starinskim načinom života.

- I suprug i ja volimo da vreme provodimo u ovoj prostoriji, koja podseća na nekadašnje gostinske sobe na selu. Ova soba odiše mirom i harmonijom i sa zadovoljsvom je sređujem baš kao što smo je uređivali sa puno ljubavi i želje da dočaramo prostor u nekadašnjim kućama - priča Nadica, koja je uspela da pronađe stare kudelje, vunene čarape, mlin za kafu, kadionicu, starinski sat, ibrik i druge predmete izložene na drvenim policama. I dok ističe da u ovoj prostoriji ima osećaj kao da je vreme stalo, Vladica priznaje da se posetioci, uglavnom susedi i prijatelji u njoj osećaju prijatno i opušteno.

ŽIVELO SE OPUŠTENIJE

- Ova naša etno-soba dokaz je da su ljudi, iako su imali daleko manje od nas, nekada živeli bezbrižnije i opuštenije, ali i da su bili zadovoljniji - pričaju supružnici Ilić, koji su posle višegodišnjeg sakupljanja antikviteta i uređenja napokon zadovoljni, jer se, kako ističu, u ovoj etno-sobi sve nalazi na svom mestu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije