Revitalizovan spomen-kompleks posvećen Milošu Obrenoviću

Beta

29. 10. 2016. u 15:33

U Gornjoj Dobrinji kod Požege, rodnom mestu kneza Miloša Obrenovića, završeni su radovi na rekonstrukciji, sanaciji, revitalizaciji i konzervaciji dela Spomen-kompleksa posvećenog knezu Milošu

Ревитализован спомен-комплекс посвећен Милошу Обреновићу

Arhivska fotografija, Foto D.Karadarević

U Gornjoj Dobrinji kod Požege, rodnom mestu kneza Miloša Obrenovića, završeni su radovi na rekonstrukciji, sanaciji, revitalizaciji i konzervaciji crkve Svetih apostola Petra i Pavla, čardaka i zvonika koji su deo Spomen-kompleksa posvećenog knezu Milošu.

Projekte očuvanja tih spomen-obeležja podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Opština Požega, Žička eparhija i Spomen-umetnička kolonija Milan B. Protić. Radove su sproveli Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i građevinska firma "Ornament".

Povodom završetka radova u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, vladika žički Justin služiće liturgiju u nedelju, 30. oktobra u 9 časova, a u 11.00 će posetiti spomen-obeležja.

Crkvu Svetih apostola Petra i Pavla koju je knez Miloš podigao 1822, slična je crkvama u Topčideru i Gornjem Milanovcu koje su takođe Miloševe zadužbine. Zidani trospratni zvonik crkve datira iz 1864. godine.

Čardak je drvena prostorija sa kamenim podom i izvorom vode iz 1860. godine koju su koristili knez Miloš i njegovi gosti za vreme crkvenih sabora. Miloš Obrenović podigao je čardak "svome ocu Teodoru za dušu", kako je uklesano na spomen-ploči.

Gornja Dobrinja je dvadesetak kilometara od Požege.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)