SREĆKO, ZA SREĆU: Dečak ostavljen ispred Betanije miljenik sestara

Lj. PRERADOVIĆ

25. 10. 2016. u 19:16

СРЕЋКО, ЗА СРЕЋУ: Дечак остављен испред Бетаније миљеник сестара

Medicinsko osoblje Dečije bolnice danonoćno brine o mališanu

O tek rođenom dečačiću pronađenom u torbi blizu "Betanije" brine osoblje Dečje bolnice. Novorođenče će biti smešteno u prihvatilište ili u hraniteljsku porodicu

SREĆKO, za sreću! Tako su, gotovo uglas, uzviknuli lekari i medicinske sestre Dečje bolnice, kada su u ruke prihvatili majušnog dečaka pronađenog u putnoj torbi u dvorištu novosadskog porodilišta, popularne "Betanije".

- Neka mu život bude u znaku imena - poželeli su od srca medicinari, ganuti sudbinom malenog, bespomoćnog bića, koji se od trenutka kada je ugledao svet, suočio sa nedaćama.

Odmah je postao miljenik svih, a briga i pažnja mu ne manjkaju. Umesto u majčinom, prve dane života provodi u naručju osoblja bolnice, koje danonoćno bdi nad njim.

- Beba je, što je najvažnije, dobro i stanje joj je stabilno - potvrdio je za naš list Dušan Vuković, portparol Dečje bolnice. - Nalazi se na odeljenju neonatologije i ima svu potrebnu negu.

Sudbina ostavljenog mališana potresla je mnoge Novosađane, a neki od njih su izrazili želju da ga posete u bolnici. Interesuju se kako je, ali osim medicinskog osoblja, niko drugi ne može da ga viđa. To nije dopušteno ni Novosađanki Slavici Fejsa, koja je u petak pre podne, prolazeći kroz dvorište "Betanije", pronašla torbu u kojoj se nalazilo ostavljeno novorođenče.

Slovo zakona kaže da Srećka mogu posetiti samo roditelji ili staratelji. S obzirom na to da u bebinom slučaju, roditelji nisu poznati, o njemu će se starati Centar za socijalni rad, u kome kažu da su osigurali bezbednost novorođenčeta, čim ih je o tome obavestila Klinika za ginekologiju i akušerstvo.

U CSR navode da kada od Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine dobiju obaveštenje da dete može da napusti Dečju bolnicu, zbrinuće ga u prihvatilište za decu "Sigurne kuće" ili neku hraniteljsku porodicu.

Iako imaju pravo, kao organ starateljstva, još nisu pokrenuli postupak za određivanje ličnog imena mališanu, nazvanom Srećko!


OSTAVLjENE BEBE

U PROTEKLIH pet godina 40 majki je posle porođaja ostavilo bebe u "Betaniji".

Žene, po rečima dr Aleksandre Ančić, psihologa Klinike za ginekologiju i akušerstvo, posle porođaja u većini slučajeva odbijaju kontakt sa detetom, jer nemaju uslove za odgovarajuću brigu i negu. Prema statističkim podacima, od 16 devojaka, koje nisu prihvatile svoje bebe, njih 40 odsto je uzrasta od 19 do 24 godine, a nešto više od 17 odsto ih je od 14 do 18 godina. Sedam porodilja je uzrasta od 25 do 30 i starijih od 38 godina, dok su njih tri od 31 do 37 godina.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije