Posao za 311 radnika u Pećincima

S. KOSTIĆ

25. 10. 2016. u 12:30

Podsticajna sredstva Vlade Srbije namenjena i Pećincima. Finansijski vetar u leđa za “Kofikeb” i “Albon”

Посао за 311 радника у Пећинцима

“Albon” proizvodi klipnjače za motore i otvara 200 radnih mesta

PEĆINCI - Povodom odluke Saveta za ekonomski razvoj Vlade Srbije, da se dodele podsticaji za ulaganje nekolicini preduzeća koja će otvoriti ukupno 6.600 novih radnih mesta u Srbiji, među njima su i dve firme iz opštine Pećinci. Dodatnih 311 radnih mesta, smanjiće nezaposlenost na području ove opštine, ali i uvećati budžetski priliv od poreza na zarade, ocenjuju u lokalnoj samoupravi.

Pojedine kompanije koje posluju u Beogradu, Somboru, Kruševcu, Prokuplju, Sečnju i Pećincima, dobiće podsticaje za dalji razvoj proizvodnje. Među njima su i “Kofikeb” i “Albon”, koje proizvode delove za auto-industriju, čija sedišta su u Deču i Šimanovcima. “Kofikeb”, koji proizvodi kablove, uposliće dodatnih 111 radnika, u odnosu na 70, koliko ih trenutno radi, dok će “Albon”, proizvođač klipnjača, podsticajnim sredstvima zaposliti dodatnih 200 radnika.

- Izrazito je dobrodošla svaka mera Vlade Srbije koja doprinosi otvaranju novih radnih mesta, bilo da je reč, kao u ovom slučaju, o podsticajnim sredstvima za ulaganje, ili o sveobuhvatnim privrednim reformama kojima se unapređuje investiciona klima - smatra Željko Trbović, načelnik OU, i dodaje da je ove godine u opštini Pećinci realizovano pet investicija.

Jedna od njih je i kompanija “Dr Etker”, koja je u maju ove godine otvorila pogon, zatim novi distributivni centar koji je izgradila kompanija IPB. Uskoro sa radom treba da počne i distributivni centar kompanije “Feniks”.

- “Dr Etker” upošljava oko 200 radnika, u novom distributivnom centru kompanije IPB posao će dobiti oko 130 radnika, dok je “Feniks” najavio upošljavanje oko 150 radnika. S obzirom na to da su u ovdašnjoj Filijali NSZ, prema podacima za septembar, 1.093 nezaposlena, jasno je koliko nam nova radna mesta znače - naglašava Trbović i objašnjava da je povećanje uposlenosti jedan od načina na koje će pećinačka lokalna samouprava nadoknaditi umanjenje budžetskog priliva zbog novog Zakona o finansiranju lokalnih samouprava.

- Drugi način na koji ćemo kompenzovati efekte ovog zakona su kvalitetni infrastrukturni projekti, sa kojima ćemo aplicirati za sredstva kod republičkih i pokrajinskih fondova - napominje Trbović.


UMANJENJE

PEĆINAČKA lokalna samouprava moraće da nadoknadi umanjenje budžetskog priliva od 15 miliona dinara, koje je posledica novog Zakona o finansiranju lokalnih samouprava. NJime je regulisano da će umesto dosadašnjih 80 odsto od poreza na zarade, opštinama pripasti 74 odsto.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije