Na sudu zbog istine

J. LEMAJIĆ

četvrtak, 20. 10. 2016. u 09:41

На суду због истине

SOLIDARNOST Protest ekologa ispred subotičkog suda

Zaštitari sredine iz cele Srbije podržali ekologa iz Krivaje. Đuru Vavroša tužilo preduzeće čiju je seču drveća obelodanio

ZBOG izjava medijima da je preduzeće "Krivaja" iz istoimenog naselja kod Bačke Topole uzoralo bezmalo 2.000 sadnica i uništilo vetrozaštitni pojas, protiv ekologa Đure Vavroša već gotovo godinu dana vodi se proces u Osnovnom sudu u Subotici.

Preduzeće ga je tužilo zbog "narušavanja poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti". U znak podrške poznatom ekologu i predsedniku Ekološkog udruženja "Hrast", ispred zgrade suda u sredu je održan protest predstavnika 18 organizacija za zaštitu životne sredine iz cele Srbije.

- Ovaj protest nije samo podrška Vavrošu, nego i svim ekolozima koji dižu glas za probleme životne sredine, protiv zagađivača, ukazuju na ekološke probleme, a bivaju zastrašeni i uvučeni u
sudske procese - kaže Nataša Đereg iz Centra za ekologiju i održivi razvoj. - Ovo je i znak pobune jer nemamo slobodu govora, da izrazimo javno zabrinutost za stanje životne sredine. Pravo na zdravu životnu sredinu je Ustavom zagarantovano pravo i svako ima pravo da je brani, pored toga imamo i Arhusku konvenciju koju je Srbija ratifikovala i koja kaže da pristup informacijama i odlukama koje se tiču životne sredine moraju biti javni.

Ekolog Vavroš je lane u emisiji "Zelena patrola" govorio o vetrozaštitnom pojasu u Pilakovoj dolini, koji su građani Krivaje posadili i za koji je dobijena dozvola opštine Bačka Topola.

- Najpre smo 2014. godine zasadili 1.200 sadnica, koje su oni uzorali i za šta niko nije odgovarao. Zasadili smo još 700 sadnica duž celog naselja, ali su oni opet sve izorali - podseća Vavroš, dok pred sudom čeka novo ročište. - Suđenje traje skoro godinu dana, a dosad je bilo samo pet ročišta. Sada je tužitelj Ištvan Harmati, inače državljanin Mađarske, uz prisustvo predstvanika konzulata, dao izjavu, a za 24. novembar zakazan je pretres, kada će biti ispitani svedoci odbrane.

VAVROŠ: NEĆU ODUSTATI

OVO je suđenje ne samo meni, nego svim ekolozima koji imaju hrabrost da javno kažu istinu. Ali ja neću odustati, zbog svih ekologa, kao i zbog dece koja već godinama sa mnom sade drveće i brinu o životnoj sredini - naglašava Vavroš.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije