Završetak tunela - jeftinija struja

V. ĆIRIĆ

20. 10. 2016. u 06:40

Завршетак тунела - јефтинија струја

DOTOK Od akumulacije "Zavoj" zavisi i proizvodnja električne energije

Nastavak prevođenja bujica iz toplodolske reke u akumulaciju "Zavoj" na Staroj planini

PIROT - Projekat prevođenja viškova bujičnih voda Toplodolske reke u akumulaciju "Zavoj" na Staroj planini, biće nastavljen. Ovaj posao je u interesu EPS i Srbije, ali i HE "Pirot" i jedinog grada na krajnjem jugoistoku zemlje.

Pomenutom tunelu, dužine pet i po kilometara - koji je dopola već iskopan - prethodiće takozvani tirolski zahvat koji će prikupljati bujične vode Toplodolske reke i sprovoditi ih u akumulaciju "Zavoj", čime bi se povećala proizvodnja struje za gotovo 30 odsto. Podsetimo, radovi na tunelu su prekinuti pre 12 godina, na zahtev ekologa koji su tvrdili da će time biti uništen kanjon ove reke...

- Grad i HE "Pirot" moraju zajednički da rade na ovom projektu jer će on vratiti veru u život ovdašnjem stanovništvu. U narednom periodu sledi izrada plana sa dinamikom izvršenja pojedinih faza, ali je neophodno razvejati predrasude ovdašnjih ljudi o tome da će tunel poremetiti njihovo vodosnabdevanje i uticati na ekologiju - istakao je tokom nedavne posete ovom kraju ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić, dok je Radmilo Nikolić, direktor proizvodnje u JP "Đerdap" pod čijim okriljem radi i hidrocentrala snage 80 megavata, rekao da se budućnost HE "Pirot" temelji upravo na dovođenju novih voda u akumulaciju.

Inače, u kopanje tunela za prevođenje je već uloženo oko šest miliona evra i još toliko je bilo obezbeđeno za njegov završetak, ali je posao 2004. obustavljen na zahtev žitelja sela Temska... U međuvremenu, direktor HE "Pirot" Ljubomir Stojanović je najavio nastavak radova na ovom tunelu, ali i izgradnju mini-centrale na temeljnom ispustu Zavojskog jezera.


STRATEGIJA Ministar Antić (u sredini) sa domaćinima u Pirotu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Rade

29.10.2016. 11:34

Ni sto Toplodolskih reka nece nahraniti visak administracije u EPS-u. Bolje je iskoreniti gubitke u prenosu i eksploataciji elektricne energije nego unistiti jedno selo sa svim prirodnim lepotama i unesreciti stanovnike. I ovako se broj stanovnika smanjuje svake godine ali posle uzimanja reke ostace selo bez naroda, bez posetilaca izletnika i td. Ministar Antic neka stavi prst na celo i neka razmisli o protestima stanovnika Temske. Nastavice se ...