Sortiranje smeća od kućnog praga

N. SUBOTIĆ

12. 10. 2016. u 13:22

Novi Sad među prvima uvodi primarnu separaciju otpada. Start 1. novembra i obuhvatiće 15.000 domaćinstava

Сортирање смећа од кућног прага

STANOVNICI šireg centra Novog Sada dobiće priliku da i sami naprave prvi korak u reciklaži otpada. U ovom delu grada 1. novembra počeće realizacija pilot-projekta primarne separacije, odnosno razvrstavanja otpada u domaćinstvu, a zatim i odlaganja u posebne kontejnere.

U prvoj fazi primene projekta koji se, po rečima Vladimira Zelenovića, direktora "Čistoće", sprovodi u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka (Departman za inženjerstvo i zaštitu životne sredine), biće obuhvaćen širi centar - staro jezgro grada, Žitni trg i deo oivičen Beogradskim kejom i Ulicom Maksima Gorkog.

Oko 15.000 domaćinstava imaće priliku da smeće razdvaja u kući i da ga odlaže u specijalne odvojene podzemne kontejnere - za komunalni i ambalažni otpad. Posebno obeleženi kamioni odnosiće ga na dalje sortiranje i reciklažu na Gradskoj deponiji.

- Ovo je izuzetno važan posao, kojim naše preduzeće i Novi Sad idu u susret zakonskim propisima - precizira Zelenović. - Imamo podršku grada, koja se ogleda i u tome, što će ovog meseca komunalna policija i inspekcija pojačano obilaziti kontejnerska mesta i novčano kažnjavati one koji nesavesno odlažu smeće. Tako će biti i kada novi projekat zaživi.

Po rečima direktora "Čistoće", u devet osnovnih škola već su podeljene kante za separaciju. Osim toga, u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka biće organizovana i kratka predavanja za osnovce o separaciji i reciklaži smeća.

Projekat separacije ambalažnog otpada trebalo je da startuje još 2012. Tada je "Čistoća", u saradnji sa Društvom za postupanje sa ambalažnim otpadom "Sekopak", počela sa projektom u zgradama za individualno stanovanje u Petrovaradinu i Sremskoj Kamenici.

Domaćinstva su dobila besplatno plave kante, u koje treba da odlažu ambalažni otpad. Projekat, zbog finansijske krize, ipak, nije zaživeo.


LINIJA ZA BALIRANJE

NA gradskoj deponiji još od novembra 2002. godine radi linija za separaciju i baliranje otpada, prva takve vrste u Srbiji. Ova linija dodatno je unapređena 2011. godine.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Патриота

12.10.2016. 14:23

Svaka cast! Dobro se neko setio da ovo pocne da radi. U svim modernim gradovima smece se sortira i razvrstava za dalju recoklaznu preradu, jedino kod nas je propast. Ako nije u svemu sto onda ne i u ekologiji? Salu na stranu, dobro je kad se pocelo! Sad samo da se narod i drzava toga pridrzavaju.

Pa

13.10.2016. 10:22

@Патриота - ako hoće da mi radimo njihov posao, neka odvoženje smeća bude besplatno.

Sasa

12.10.2016. 14:28

Cekaj malo... nema naknade za to sto se radi tudji posao? Umanjenje racuna?Vidi molim te, nece gospodin korisnik sirovina da zaposli radnike kao na slici i u svetu nego da mu i placaju da odvozi otpad kao i do sada desetinama godina i jos da mu rade za dzaba hiljade ljudi da on trpa pare u dzep. Ako sortiramo onda cemo i sami da prodajemo sekundarne sirovine, a ne da poklanjamo.

Mira

12.10.2016. 15:40

Davno je akcija zapoceta u Cacku. Ali, kako narod nema svest o tome (dok se ne udari po dzepu kao u Svajcarskoj) tesko da ce biti uspeha. Otpad je novac. Ali to niko shvata.

alfa...!

12.10.2016. 18:31

@Mira - Kao prvo treba narod da bude svestan,da sve što se uradi u vezi sortiranja otpataka da je to koristno za životnu sredinu (ekologija),ako narod nema svest,onda je sve badava.Video sam u Beogradu kako bacaju hranu (biološki otpaci) u podzemne kontejnere,kad sam ih opmenu,dobio sam odgovor,pa šta...katastrofa.................................

p

13.10.2016. 11:59

"što će ovog meseca komunalna policija i inspekcija pojačano obilaziti kontejnerska mesta i novčano kažnjavati one koji nesavesno odlažu smeće" - opet pretnje i pretnje i pretnje, pobogu, pa batina ima dva kraja, jel misle da su bogom dani i veciti ?