KLINICI za infektivne bolesti u Novom Sadu od nedelje po podne za lekarsku pomoć se javilo deset sugrađana sa simptomima trovanja hranom. U Kliničkom centru Vojvodine nam je potvrđeno da je petoro pacijenata, posle pregleda, pušteno na kućno lečenje, dok je isto toliko zadržano na bolničkom lečenju i njihovo stanje je stabilno.

O ovom slučaju je odmah obaveštena policija, sanitarna i veterinarska inspekcija i epidemiološka služba. Svi oboleli su izjavili da su jeli giros u restoranu brze hrane u Ulici braće Popović, nedaleko od Novosadskog sajma. Policija je u nedelju uveče zaustavila dalju prodaju hrane, a nadležne inspekcije su uradile kontrolu i uzele uzorke namirnica za koje se sumnja da su dovele do trovanja.

- Naša inspekcija je uradila kontrolu u "Pica Popaj" i sačinila zapisnik o zatečenom stanju - kaže Olivera Ivkov, šef Odseka veterinarske inspekcije u Novom Sadu. - Utvrđeno je da je zatečeno meso poreklom od registrovanog dobavljača, poseduje odgovorajuću dokumentaciju i da se čuva na propisanoj temperaturi. Uzorci su poslati u laboratoriju na ispitivanje. Zabranjen im je promet hrane, dok ne budu poznati rezultati.

U Centru za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Vojvodine rečeno nam je da se poslednji, koji se javio na Kliniku za infektivne bolesti, konzumirao hranu neposredno pre zatvaranja ugostiteljskog objekta i da je za očekivati da neće biti novih slučajeva.

- U nedelju se lekarima obratilo osam osoba, od kojih je troje zadržano, zbog teže kliničke slike - kažu u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, napominjući da im je zajedničko da su jeli giros u jednom ugostiteljskom objektu. - Dan ranije, u subotu, javilo se dvoje pacijenata, od kojih je jedan hospitalizovan.

Po rečima dr Aleksandre Ukraden, načelnika Odeljenja sanitarne inspekcije, posle vanrednog nadzora naložen je vanredni sanitarni pregled za sve koji rade u proizvodnji, prometu i usluživanju hrane u izdvojenom objektu TUR "Pica Popaj".

- U cilju izolacije i identifikacije uzročnika zarazne bolesti, odnosno toksina, na mikrobiološku analizu uzeti su brisevi ruku zaposlenih, kao i brisevi pribora - navodi dr Ukraden. - Kontrolom je utvrđeno da su osobe, koje su se javile Klinici za infektivne bolesti konzumirale giros u navedenom objektu.


I GAZDA JEO GIROS

VLASNIK ugostiteljskog objekta Dejan Parun kaže da poštuje sve procedure, poseduje setifikat HASAP i da prethodne tri godine nije bilo nikakvih problema. I navodi da je on, kao i još dvoje zaposlenih, u nedelju jelo giros.

- Tog dana smo prodali 300 girosa - navodi Parun, napominjući da koriste isključivo pileće meso i da svinjsko nema u ponudi. - Lokal je odmah zatvoren i sada čekamo rezultate analiza.