KRAĐI poklopaca za šahtove i slivničke rešetke, koje su godinama zadavale glavobolje nadležnima u JKP “Vodovod i kanalizacija”, došao je, po svemu sudeći, kraj.

Ovom problemu, koji je pretio da zbog odšteta za upade u šahtove, postane pandan “sumnjivim” ujedima pasa, rešenje je nađeno, i to - katancem.

Ekipe “Vodovoda i kanalizacije” su u prethodnih 12 meseci zaključale više od 5.000 slivničkih rešetaka i poklopaca na celoj teritoriji grada. Ovaj vid zaštite dao je vrlo dobre rezultate.

Treba se podsetiti da je u godini koja je prethodila ovoj akciji, ukradeno više od hiljadu slivničkih rešetaka i šaht-poklopaca, a šteta je iznosila 18 miliona dinara, jer je toliko koštala nabavka novih metalnih delova.

- Ranijih godina krađa poklopaca i slivničkih rešetaka je bio ozbiljan komunalni problem, jer je godišnje kradeno, prosečno, više od hiljadu šahtova i poklopaca - preciziraju u “Vodovodu”. - Veliku materijalnu štetu trpelo je naše preduzeće, ali i Grad kao osnivač. Šteta se merila desetinama miliona dinara. Sigurno je da je uspešnoj akciji znatno doprinelo i pojačano angažovanje policije na otkrivanju i privođenju osoba, koje se bave krađom i otkupom poklopaca i rešetki. Naše preduzeće je podnelo krivične prijave protiv tih zasad N. N. lica.

Vodovod” je, podsećamo, pre postavljanja katanaca plaćao ozbiljne sume na ime odštete Novosađanima, koji su upadali u šahtove, tako da je samo u prošloj godini isplatio više od 20 miliona dinara. Naknade su, doduše, plaćene od osiguranja.

OTKUPLjIVAČI

KOD otkupljivača sekundarnih sirovina nisu završavale samo slivničke rešetke i poklopci šahtova. Kod njih su završavale i ukradene biste, pa čak i reljefi sa spomenika pobedi na Iriškom vencu.