Zbog kancerogene prašine časovi fiskulture u hodniku!

J. BEKIĆ

06. 10. 2016. u 07:57

Inspekcija zabranila korišćenje sale u Srednjoj tehničkoj školi u Somboru. Krov i zidovi od azbesta ugrožavaju zdravlje 810 đaka. Nužna sanacija

Због канцерогене прашине часови фискултуре у ходнику!

SOMBOR - Fiskulturna sala u somborskoj Srednjoj tehničkoj školi obložena je i pokrivena azbestnim pločama, opasnim po zdravlje učenika. Građevinska inspekcija je još prošle godine zapisnički konstatovala da je kompletna zgrada od azbesta, kao i da su vidljiva oštećenja čelične konstrukcije objekta, što izaziva dodatnu opasnost od rušenja. Zbog toga je nadležni komunalni organ izdao zabranu korišćenja fiskulturne sale.

Po rečima Mile Morića, sekretara škole, inače, zaduženog za bezbednost đaka, zabrana će biti na snazi sve dok se ne pronađe odgovarajuće rešenje za rekonstrukciju sale.

Od ove školske godine četiri nastavnika fizičkog vaspitanja više ne vode decu u salu. Kada je lepo vreme časovi fizičkog drže se na sportskom terenu u dvorištu škole, ali kada je kišovito, hodnici škole pretvaraju se u poligon za vežbanje.

- Prvi put mogu reći da postoji dobra volja lokalne samouprave da se reši ovaj problem. Gradsko veće nam je odobrilo pola miliona dinara za izgradnju glavnog projekta. Projekat je sada spreman i za radove je potrebno obezbediti oko 45 miliona dinara - ističe Morić.

JP "Direkcija za izgradnju grada Sombora" pomaže školi da prikupi neophodnu dokumentaciju za početak rekonstrukcije.

- "Direkcija" je pomogla školi u ishodovanju lokacione dozvole. U toku je postupak za pribavljanje građevinske dozvole i tada će sve biti spremno da se aplicira za sredstva u Ministarstvu omladine i sporta i kod prekograničnih fondova - pojašnjava Momčilo Backović, direktor ovog javnog preduzeća.

Dok se ne pronađe finansijer i dok sala za fiskulturu ponovo ne bude u upotrebi, 810 učenika ove škole će se verovatno cele ove zime razgibavati i trčkarati po učionicama i hodnicima. Inače, ova srednja škola najveća je u Zapadnobačkom okrugu.


KANCEROGENA PRAŠINA

IZ Zavoda za javno zdravlje upozoravaju na štetnost azbestne prašine, koju vremenom pušta građevinski materijal od kojeg je fiskulturna sala sagrađena. Azbest je klasifikovan kao kancerogen za ljude, i udisanje azbestne prašine povećava rizik od nastanka raka pluća i plućne maramice, predočavaju iz Centra za higijenu i humanu ekologiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

repus

06.10.2016. 11:37

opet ce da neko okrivi amerikance za porast obolelih od kancera nikako nismo mi sami sebe otrovali najveci uzrocnik kancera u srbiji su naši politicari jal narod dobija rak slušajuci njihove laži demagogije pljacku I ismevanje naroda I drugo mesto sami sebe trujemo bacanjem koje kakvog otpada I korišcenje materijala za gradnju vodu I ostalo od ovakvih sirovina