Investitorima prete kazne!

Z. GRUMIĆ

03. 10. 2016. u 11:22

Gradska uprava na teritoriji Novog Sada evidentirala tridesetak zapuštenih gradilišta. Najčešći razlozi za zastoj gradnje nerešeni imovinsko-pravni odnosi i nelikvidnost

Инвеститорима прете казне!

Najstarija nezavršena zgrada, u Bulevaru cara Lazara

NA širokom području Novog Sada sve je više novih gradilišta, koji nagoveštavaju oporavak i jačanje domaće građevinske industrije. Ima, međutim, popriličan broj onih sa nedovršenim objektima, čija gradnja stoji već godinama, pa i decenijama.

Prema podacima Gradske uprave za inspekcijske poslove, na području grada evidentirano je oko 30 napuštenih gradilišta, koji osim što ružnim izgledom "bodu oči" Novosađanima i turistima, mogu da budu i vrlo opasni.

Kako tvrde graditelji, najčešći razlozi za zastoj u izgradnji i napuštanje gradilišta su nerešeni imovinsko-pravni odnosi, ali i nelikvidnost ili bankrot investitora.

- Kad je reč o napuštenim gradilištima, koja dovode u opasnost život i zdravlje ljudi, takođe i bezbednost susednih objekata ili ugrožavaju sredinu, građevinski inspektori su zabranili njihovo korišćenje. Naložene su i odgovarajuće mere radi otklanjanja opasnosti - kaže za "Novosti" Slavica Lazov, glavni građevinski inspektor.

Među tih tridesetak odavno započetih, pa zapuštenih građevinskih objekata svakako je najpoznatija stambena devetospratnica na Limanu, na kraju Ulice Alekse Šantića, koju su zbog kontura nazvali "pegla" ili "NJujork tajms". Taj objekat je od prethodnog investitora nasledila SZ "Rafinerija", koja će nastaviti radove čim građevinska dozvola bude pravnosnažna. Uskoro bi mogla da bude završena i useljena zgrada čija je gradnja počela pre oko dve decenije.

Na uglu Partizanske ulice i Sentandrejskog puta radovi na gradilištu započeti su na osnovu rešenja GU za urbanizam i stambene poslove 2008. Investitor je novosadska firma "Euro-faundejšn". U inspekciji navode da je to gradilište prinudno ograđeno u januaru 2014. na osnovu njihovog rešenja od aprila 2013.

JKP "Stan" je takođe po nalogu inspekcije ogradilo napušteno gradilište u Bulevaru Evrope, čiji je investitor "A gradnja", kao i zgradu bivšeg Radničkog univerziteta u centru. Rekonstrukcija ove trinaestospratnice, izgorele u požaru 2000, stala je posle nekoliko godina i još nije nastavljena, zbog nedostatka sredstava, ali i nerešenog statusa Radničkog univerziteta.

Među najprepoznatljivijim napuštenim gradilištima su i Tržni centar "MB Rodić" na Temerinskom putu, kao i zgrade u Pašićevoj 19 i 35, i u Ćirpanovoj 7.

- Sva napuštena gradilišta, koja su završena u "konstruktivnom smislu", građevinska inspekcija popisuje, a u skladu sa zakonom u toku je i postupak ozakonjenja objekata, koji su građevinski završeni - objašnjava Slavica Lazov.

Po Zakonu o planiranju i izgradnji, koji je bio na snazi do septembra 2009, nije bio propisan rok za završetak izgradnje objekata. Zato građevinska inspekcija nije imala zakonskih mogućnosti za sankcionisanje privremeno ili trajno odlaganje započete gradnje.

Prema odredbama novog zakona o planiranju i izgradnji, za sve objekte koji su počeli da se grade sa novom građevinskom dozvolom određen je rok za završetak gradnje, a za investitora su predviđene odgovarajuće sankcije.

ROK I KAZNA ZA PRIVREDNI PRESTUP

KAZNOM od 1,5 miliona do tri miliona dinara biće sankcionisan pravno lice, kao investitor, ukoliko ne završi objekat u predviđenom roku. Kako je precizirano zakonom, ako objekat nije završen u roku navedenom u prijavi početka gradnje, inspektor će narediti investitoru da u roku od 30 do 90 dana završi radove. Ako to ne učini, sledi mu prijava za privredni prestup.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Slix

03.10.2016. 16:59

da bas. bas ce neko da plati kaznu a nema da dovrsi zgradu. logika za medalju. resenje je prodaja gradilista nekom ko ima pare da zavrsi.

Mali Perica

03.10.2016. 16:59

Imam vise para, uticajnijih prijatelja i koverata ali posto me konkurencija preduhitrila moracu da im odrapim kaznu i investiram u poslovno-partijsko prijateljstvo. Sve po zakonu a u nasu korist. (naravoucenije: tocak)