ZBOG NEIZMIRENIH DUGOVA: Kuće i njive na doboš

LJ. PRERADOVIĆ

01. 10. 2016. u 16:30

Mnogi Novosađani ostaju bez vredne imovine. Na licitaciji 43 nekretnine. Vodi se 6.481 postupak izvršenja

ЗБОГ НЕИЗМИРЕНИХ ДУГОВА: Куће и њиве на добош

Sala za licitacije opremljena modernom tehnikom

VIŠEMESEČNO neplaćanje računa za komunalne usluge, struju ili rata kredita, najčešći su razlozi zbog kojih dužnici iz Novog Sada i okoline ostaju bez imovine. Do kraja oktobra na licitaciji će se naći, čak, 43 nekretnine. Na prodaju će biti ponuđene kuće, stanovi, njive, poslovni prostor.

Zbog neblagovremenog vraćanja duga banci, kuća i zemljište bračnog para iz okoline Novog Sada biće ponuđeni na javnu prodaju. Imovina je procenjena na nešto više od 57 miliona dinara, ali će na prvoj licitaciji biti ponuđena za nešto više od 17,5 miliona dinara, što je 60 odsto od procenjene vrednosti. Ako ne bude prodata, na narednoj aukciji će vrednost njihove imovine biti utvrđena, čak, na 30 odsto od procenjene.

Spisak dužnika, čija će imovina biti ponuđena na javnim licitacijama, prvi ili drugi put, objavljen na sajtu Osnovnog suda u Novom Sadu, nije zanemarljiv. Zbog namirivanja dugova, prodaju se i stvari, pa je u oktobru zakazano 26 licitacija za njihovu prodaju. Na tim spiskovima se nalaze: automobili, televizori, klima-uređaji, muzički instrumenti, slike...

Do kraja oktobra, u drugom pokušaju, prodavaće se pokućstvo i kancelarijska oprema u vlasništvu 34 dužnika.

BUDZAŠTO UKOLIKO prva prodaja ne uspe, na narednoj licitaciji vrednost imovine se umanjuje na 30 odsto od procenjene, pa se tako mašina za pranje rublja može kupiti za 2.400 dinara, klima-uređaj za 3.600 dinara, a televizor za svega 1.200 dinara.

U Osnovnom sudu u Novom Sadu predočavaju da je od početka godine do danas po predlogu izvršnih poverilaca, a na osnovu pravosnažnih presuda, pokrenut 6.481 postupak.

- Pred ovim sudom je u 2015. godini bilo pokrenuto ukupno 9.360 takvih postupaka - navodi Tijana Jakovljević, portparol Osnovnog suda.

Jelena Obradović, iz Novog Sada, bila je, na primer, u situaciji da ostane bez dela pokućstva, zbog duga od nekoliko hiljada dinara za neplaćene komunalije. Izvršitelji su došli i popisali imovinu, ali, srećom, licitacija nije održana, jer je naša sugrađanka, u međuvremenu, uspela nekako da namiri dug i sačuva svoje dragocene stvari.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Jasminka

03.10.2016. 14:32

Da se nikad nikom ne desi.Odvratno kad nekom uzmete pokućstvo moze da izadje i iz stana.Frizider je kod sirotinje prazan te nosite.Ko su najveći duznici?

Sandra

13.09.2017. 03:32

@Jasminka - Tužno je sve to. Sve ružno dolazi sa Zapada. Bar da su im i plate dovoljno velike. Kad već preslikavaju Zapad, trebali su i plate uvećati.Umesto da se pomogne narodu, oni primenjuju kazne? Mnogo ružnih dogadjaja je zahvatilo sve ex Jugoslovenske državice...