Otpad od mesa izvor energije

J. J. BALJAK

01. 10. 2016. u 22:28

Danski "Bigadan", koji gradi elektrane na biogas širom sveta, zainteresovan je da podigne takav objekat u Plandištu

Отпад од меса извор енергије

PLANDIŠTE - Danski "Bigadan", koji gradi elektrane na biogas širom sveta, zainteresovan je da podigne takav objekat u Plandištu, gde bi kao izvor energije koristila otpad iz industrije mesa "Vindija" i sa njihovih farmi. Tim povodom su se predstavnici ove dve kompanije sastali u Plandištu, gde su im domaćini bili pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić i opštinski zvaničnici, kojima je realizacija ovog projekta od posebne važnosti.

Vladimir Nedeljković, predstavnik "Bigadana", kaže da im je "Vindija" interesantna, jer je otpad iz industrije mesa i sa farmi najkvalitetniji energetski izvor za biogasna postrojenja. Takođe, izrazio je najiskreniju želju da će doći do najavljene saradnje, jer je to poslednja šansa da ta firma, koja je dosad izgradila 45 bioelektrana u 15 zemalja sveta, nastavi sa ulaganjima u našu zemlju.

- Na srpskom tržištu smo prisutni pet godina, uložili smo dosta sredstava, ali bez nekog rezultata, tako da je ovo poslednji voz da "Bigadan" ostane u Srbiji - istakao je Nedeljković.

On se zahvalio pokrajinskom sekretaru što posreduje u pregovorima sa "Vindijom", dok predstavnik te hrvatske kompanije nije želeo da daje izjave. Ali, očigledno je da postoje zajednički ekonomski interesi da se partnerstvo realizuje, s obzirom na to, da je već zakazan novi sastanak, na kom bi moglo da dođe do konkretnih rezultata.

- Interes Pokrajine je da podrži svaku inicijativu za ulaganje i ekonomsko osnaživanje opština, posebno nerazvijenih, kao što je Plandište - naglasio je sekretar Ognjen Bjelić.


"VINDIJA" U BANATU OD 2009.

NAJVEĆA hrvatska prehrambena kompanija "Vindija" iz Varaždina prisutna je u Plandištu od 2009. godine, gde ima fabriku za proizvodnju prerađevina od živinskog mesa. Takođe, u tom mestu i obližnjem selu Velika Greda imaju i velike brojlerske farme, čiji bi otpad ubuduće mogao da se koristi kao obnovljivi izvor energije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)